Σύμμαχος του Ερντογάν ζητεί επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος

Σύμμαχος του Ερντογάν ζητεί επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Αγία Σοφία, μετά την πρωτοβουλία για ανάγνωση του Κορανίου εντός του Μνημείου, που προκάλεσε πλείστε αντιδράσεις, που έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Τελευταίο κρούσμα μία δήλωση που έρχεται από έναν σύμμαχο του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, του Μουσταφά Ντεστιτζί που δήλωσε πως

«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος ας ακούσει ότι η Αγία Σοφία είναι τέμενος. Με την ευλογία του Αλλάχ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι τελετουργίες και θα διαβάζεται πάντα προσευχή»

Ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (ΚΜΕ), ο οποίος μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία προχώρησε στην σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας του με τον Τούρκο Πρόεδρο φαίνεται να επιθυμεί την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Ο κ. Ντεστιτζί δηλώνει ακόμα πως «η Ελλάδα αντέδρασε στο διάβασμα Κορανίου και εζανίου την νύχτα Καντίρ στο Τέμενος της Αγίας Σοφίας και προέβη σε ανακοίνωση. Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος ας ακούσει ότι η Αγία Σοφία είναι τέμενος. Με την ευλογία του Αλλάχ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι τελετουργίες και θα διαβάζεται πάντα προσευχή».

Στην συνέχεια, ο κ. Ντεστιτζί ισχυρίζεται ότι με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος το τουρκικό έθνος θα τιμήσει την μνήμη του Μωάμεθ Πορθητή.

Ο κ. Ντεστιτζί αναφέρεται και στα τεμένη που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο – Θεσσαλονίκη και Δυτική Θράκη –  λέγοντας η ελληνική πλευρά τα κατέστρεψε.

Ο κ. Ντεστιτζί είναι αρχηγός του ΚΜΕ, το οποίο απευθύνεται σε μια μερίδα του Κινήματος Γκρίζων, το Κίνημα Αλπερέν, που επιλέγει να συνδυάσει τον παντουρκισμό με την ισλαμιστική ιδεολογία.

Την προηγούμενη περίοδο, ο ίδιος επιχείρησε να προσεγγίσει το Κίνημα Γκιουλέν. Στην συνέχεια άλλαξε γραμμή και προχώρησε στην σύσφιξη των σχέσεων του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συγκεκριμένη επιλογή ωστόσο έχει προκαλέσει ρήγμα στους κόλπους του κινήματος του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή