ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι πρυτάνεις

synedriazoyn-ektaktos-oi-prytaneis-2197979

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων το προσεχές Σάββατο αποφάσισε χθες το προεδρείο της μετά τη συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, κατά την οποία συζητήθηκαν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, από τη μια, και συνεργάτες του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, από την άλλη. Στους πρυτάνεις δεν δόθηκε το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αλλά φέρεται να έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν αλλαγές, οι οποίες ωστόσο απέχουν πολύ από το εύρος των παρατηρήσεων που η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει ζητήσει να ληφθούν υπόψη από το υπουργείο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το υπουργείο φέρεται να αποδέχεται ότι οι αλλαγές στα Τμήματα των πανεπιστημίων (μεταφορές, συγχωνεύσεις, ιδρύσεις) πρέπει να γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου –και όχι με απλή γνώμη της που ορίζει η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου– και απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Το προεδρείο της Συνόδου επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να βρεθούν σημεία σύγκλισης ανάμεσα στα ΑΕΙ και το υπουργείο για τις αλλαγές.

Ωστόσο, η χθεσινή συνάντηση απογοήτευσε την πλευρά των ΑΕΙ. Πόσω μάλλον που η μία μετά την άλλη οι σύγκλητοι των ιδρυμάτων έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε κομβικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως είναι αυτές για τις μεταπτυχιακές σπουδές, τους ΕΛΚΕ και την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι εκπρόσωποι της Συνόδου έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του επόμενου Σαββάτου θα παραστεί ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Τέλος, χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων προτίμησης για τα Επαγγελματικά Λύκεια θα συνεχίζει να δέχεται δηλώσεις μαθητών έως και την Παρασκευή 7 Ιουλίου.