Οι σύγχρονοι δημιουργοί βρήκαν στέγη

Οι σύγχρονοι δημιουργοί βρήκαν στέγη

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι Millennials στην Ελλάδα να συναντούν πολλές κλειστές «πόρτες» στην αγορά εργασίας, είναι όμως αρκετά εφευρετικοί, ώστε να χαράσσουν νέους δρόμους – αυτούς που κάποτε θα μας βγάλουν από την κρίση. Ο λόγος για το πρώτο εν Αθήναις Makerspace, έναν κοινόχρηστο χώρο εργαστηρίων, όπου έναντι ενός μικρού ποσού μπορεί κάθε νέος επαγγελματίας, ο οποίος δεν διαθέτει κεφάλαια για να συντηρήσει το δικό του εργαστήριο, να χρησιμοποιήσει σύγχρονα και παραδοσιακά εργαλεία, προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του. Η πρωτοβουλία για τη σύσταση του χώρου, που διήρκεσε περί τα δύο χρόνια, ανήκει σε δύο πρώην συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο του Εδιμβούργου, τον Ηλία Σαλτιέλ και τον Κωνσταντίνο Ζερβό, που επέστρεψαν στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές τους μια υλοποιήσιμη ιδέα. 

«Τα makerspaces είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πάψουν να είναι απλοί καταναλωτές και επιδιώκουν να γίνουν δημιουργοί, makers» περιγράφει ο Ηλίας Σαλτιέλ το makers movement, που για πολλούς σηματοδοτεί την «3η Βιομηχανική Επανάσταση». «Στην Ελλάδα, η εν λόγω στροφή συνδέεται με την κρίση, καθώς πολλοί επαγγελματίες βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας και τώρα εργάζονται μόνοι τους από το σπίτι, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν άλλες δεξιότητές τους για να βιοποριστούν» προσθέτει ο 27χρονος μηχανικός που επισκέφθηκε το 2013 έναν τέτοιο χώρο στο Λονδίνο. Εκτοτε, μαζί τον Κωνσταντίνο άρχισαν να δρομολογούν τη σύσταση ενός χώρου εργαστηρίων, γύρω από τον οποίο θα αναπτυσσόταν η κοινότητα των σύγχρονων χειρωνακτών. 

Σήμερα, οι περαστικοί στην Καισαριανή σταματούν και χαζεύουν τα αντικείμενα που κοσμούν τη βιτρίνα του Athens Makerspace: χρωματιστές πλαστικές κεφαλές-δημιουργία του 3D Printer, έναν ξυλόγλυπτο δίσκο στο πρότυπο της Κνωσού με αποτυπωμένο το όραμα του χώρου – φτιαγμένο σε cnc router. Περνώντας το κατώφλι του Makerpsace αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για έναν ζωντανό συνεργατικό χώρο εξοπλισμένο με τα εξειδικευμένα εργαλεία της κάθε τέχνης. Στο ισόγειο, βρίσκεται ένα cnc router, τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας, που μπορεί να «κόψει» σε δύο ή τρεις διαστάσεις υλικά. Στην απέναντι πλευρά έχει δημιουργηθεί η «γωνιά» της ραπτικής με μια γαζωτική ραπτομηχανή, έναν κοπτοράπτη και πολύχρωμα υφάσματα. Στο πατάρι συναντούμε αντίστοιχα το εργαστήρι των κοσμημάτων, των T-shirts, τα μηχανήματα vinyl cutter, 3D Printer, laser cutter, θερμοπρέσα, το ηλεκτρολογείο, το εργαστήριο ρομποτικής κ.ά. Οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλουν μια μηνιαία ή ημερήσια συνδρομή, ώστε να κάνουν απεριόριστη χρήση των δυνατοτήτων του χώρου. «Προωθούμε εξίσου και το do it together» επισημαίνει ο Ηλίας, «υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μας».  

Κατεβαίνοντας στο υπόγειο, ανακαλύπτουμε το μεταλλουργείο. Εδώ, φορώντας ειδικά γάντια, ακουστικά και μάσκα, ο 14χρονος Γιάννης κόβει και λειαίνει επιμελώς μια σιδερένια επιφάνεια με σκοπό να κατασκευάσει ένα λειτουργικό μαχαίρι. «Ερχομαι κάθε μέρα εδώ με συγκοινωνίες από τον Αλιμο» λέει στην «Κ» ο έφηβος, περιτριγυρισμένος από κλειδιά, πένσες, σύρματα και έναν ξεχονδριστήρα. Τις δοκιμές θα τις συνεχίσει ο Γιάννης μέχρι τις 11 το βράδυ, οπότε και ο χώρος κλείνει. Οσο εκείνος εργάζεται στο υπόγειο, που διαθέτει ειδικό στέγαστρο που απορροφά τον θόρυβο, επάνω ο Ηλίας, ο Ντέιβιντ Σαλτιέλ και ο ντιζάινερ Βαγγέλης Τσιτσιμπίκος οργανώνουν τα επόμενα workshops. «Από την ημέρα που ανοίξαμε έχουμε διοργανώσει περί τα 40 διαφορετικά εργαστήρια, καθώς στόχος μας είναι να εξελιχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο έπακρο, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας», περιγράφει ο 21χρονος Ντέιβιντ, που έχει φοιτήσει σε τεχνική σχολή στο Ην. Βασίλειο. «Εξαιρετικά δημοφιλή υπήρξαν τα εργαστήρια “φτιάξε τη ρακέτα σου” και “φτιάξε τη μπλούζα σου”» συμπληρώνει ο Βαγγέλης.  

Δράσεις σε σχολεία

Η ομάδα των Αθηναίων makers, ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, υλοποίησε εργαστήρια σε μαθητές Δημοτικών της Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτά Σχολεία» του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Κουβαλήσαμε εξοπλισμό και εργαλεία μέσα στις τάξεις» διηγείται ο Ηλίας, «τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, καθώς σπάνια έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με τα χέρια τους». Η ομάδα φιλοδοξεί μελλοντικά να μετακομίσει σε νέο, πιο κεντρικό χώρο, όπου θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα εργαστήρια. «Θα θέλαμε να προσθέσουμε κηπουρική, χυτήριο, μαγειρική, computer lab, αλλά και έναν χώρο φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ώστε οι γονείς τους να εργάζονται ανενόχλητοι» αναφέρει ο Ηλίας Σαλτιέλ. «Θα κατασκευάσουμε  e-shop, μέσω του οποίου τα μέλη μας θα μπορούν να εμπορεύονται όσα έχουν δημιουργήσει εδώ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή