Ακατάλληλες συνθήκες για ανήλικους πρόσφυγες

Ακατάλληλες συνθήκες για ανήλικους πρόσφυγες

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κατάφωρη παραβίαση» των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων, που λόγω ελλιπών υποδομών κρατούνται «έως και αρκετές εβδομάδες χωρίς προαυλισμό σε παντελώς ακατάλληλους χώρους» –συνήθως σε κρατητήρια–, καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ειδικότερα, κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής το διήμερο 17 – 19 Ιουλίου πραγματοποίησε αυτοψίες σε αστυνομικά τμήματα του Ν. Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών και προσφύγων στη Β. Ελλάδα (Διαβατά, Λαγκαδίκια, Βόλβη, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα). Οι διαπιστώσεις που έγιναν κρίνονται απογοητευτικές, καθώς όπως προέκυψε οι συνθήκες κράτησης των ανηλίκων είναι ανεπίτρεπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κρατητήρια του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας όπου 17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας 15 ετών, κρατούνται σε κελί 25 τ.μ. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της αστυνομίας, από τις αρχές Ιουνίου έως σήμερα στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ μόνο για 13 εξ αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και μεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δομές είναι πλήρεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε ακατάλληλους χώρους κράτησης αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή τους». Στην κατεύθυνση αυτή ζητεί την άμεση δημιουργία εξειδικευμένων χώρων φιλοξενίας για ανηλίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή