Αποψη: Οπισθοδρομική πομφόλυγα

Αποψη: Οπισθοδρομική πομφόλυγα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 ορίζει ότι σημαιοφόρος στη ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού δεν θα είναι πλέον ο μαθητής που έχει κριθεί από τους δασκάλους του ότι έχει την καλύτερη επίδοση, αλλά όποιος τυχαία αναδειχθεί από την κληρωτίδα. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας αφενός παρερμηνεύει τη σύνδεση της σημαιοφορίας με την επίδοση στα μαθήματα και αφετέρου καταργεί έστω και αυτή τη μορφή ανταποδοτικότητας για την προσπάθεια για διάκριση και αριστεία. Η αποστροφή προς την «κατάρα» της αριστείας καταργεί τώρα και τα σύμβολά της, όπως έγινε την τελευταία διετία από άλλες ηγεσίες του υπουργείου.

Η πραγματικότητα, όμως, παραμένει αναλλοίωτη: ο άριστος μαθητής τιμά και τιμάται από την κοινότητά του και το κοινωνικό σύνολο, δεν υποβιβάζει όπως δίνεται η εντύπωση, αλλά κινητροδοτεί τους διπλανούς του. Συν τοις άλλοις, η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας είναι, φευ, και ιστορικά αδικαίωτη: η πατρίδα στηρίχθηκε διαχρονικά στις εξαίρετες προσπάθειες εκείνων των τέκνων της, που ξεχώρισαν ανάμεσα στους πολλούς και ώθησαν όλους σε μια πιο προοδευτική, πιο ευημερούσα και ανοδική πορεία.

Δυστυχώς, πρόκειται για άλλη μία έκφανση ιδεολογικής αγκύλωσης που υπό τον μανδύα μιας οιονεί προοδευτικότητας, δεν εξισώνει αλλά ισοπεδώνει τα μέλη της κοινότητας, τους αφαιρεί κάθε κίνητρο για διάκριση, τιμωρεί τους εργατικούς και τους επιμελείς, κλείνει το μάτι στους μέτριους και στους αδιάφορους και δίνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή στην ελληνική κοινωνία, που θέλει στα δύσκολα να προβάλει και να καλέσει τις ισχυρότερες δυνάμεις της.

Η κίβδηλη αυτή ισότητα που προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, αν θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό της και επεκταθεί σε άλλους ακαδημαϊκούς χώρους, κινδυνεύει εντέλει να μετατρέψει μια δυτική χώρα σε ένα απέραντο πεδίο μηδενιστικής «ισότητας». Η προοδευτικότητα που εκφράζει ο νέος κανόνας είναι μια οπισθοδρομική πομφόλυγα κι όσοι την επινόησαν και την επέβαλαν, για να θυμηθούμε το του Σοφοκλή στην «Αντιγόνη», «ούτοι διαπτυχθέντες ώφθησαν κενοί».

* Ο κ. Οδυσσέας Ζώρας είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή