ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονικά οι επανενώσεις με τη Γερμανία

04s7germ

Δεν επιβεβαιώνει αλλά και δεν διαψεύδει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την άτυπη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας όσον αφορά το όριο των 70 ατόμων τον μήνα που η Γερμανία θα υποδέχεται στο πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού για την οικογενειακή επανένωση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το θέμα, γίνεται λόγος για «φερόμενη άτυπη συμφωνία του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ για μηνιαίο πλαφόν στις οικογενειακές επανενώσεις», και επισημαίνεται ότι επιλέγεται η διπλωματική οδός στο συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα που «θα ήταν φρόνιμο να μη γίνεται αντικείμενο αβασάνιστου σχολιασμού».

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, προκειμένου να υπερασπιστεί το πλαίσιο καλής συνεργασίας που υπάρχει με τη Γερμανία όσον αφορά το προσφυγικό, δίνει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για την εφαρμογή του κανονισμού για τις οικογενειακές επανενώσεις και μετεγκαταστάσεις προς τη συγκεκριμένη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, το άτομο που έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος έχει δικαίωμα να φέρει και τους συγγενείς πρώτου βαθμού στο ίδιο κράτος- μέλος (οικογενειακή επανένωση). Παράλληλα, τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υποδεχθούν συγκεκριμένο αριθμό Σύρων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα (και την Ιταλία) έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017.

Το 2016 έγιναν στη Γερμανία 670 οικογενειακές επανενώσεις από την Ελλάδα. Το 2017, από τον Ιανουάριο μέχρι τις 30 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί 1.334 οικογενειακές επανενώσεις στη Γερμανία. Το 2016 έγιναν από την Ελλάδα στη Γερμανία 634 μετεγκαταστάσεις (relocation), ενώ το 2017 από τον Ιανουάριο μέχρι τις 30 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί 3.079 μετεγκαταστάσεις στη Γερμανία. Ακόμα περισσότερο, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο 190 οικογενειακές επανενώσεις τον μήνα από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει λόγο «για ντροπιαστική συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τη Γερμανία» και προσθέτει, «επιμένουν να μην ενημερώνουν για το πλήρες περιεχόμενο των συμφωνιών τους. Ζητούν και τη σιωπή της αντιπολίτευσης. Δεν θα την έχουν».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί ανεπίσημα για τη συγκεκριμένη συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι υφίσταται, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι τα δύο κράτη δεν περιορίζουν την οικογενειακή επανένωση δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου αλλά ότι έχουν συμφωνήσει για υλικοτεχνικούς λόγους να παρατείνουν τη χρονική διάρκεια κατά την οποία τα άτομα μεταφέρονται στη Γερμανία».