Ταλαιπωρία για τους εκδρομείς στον Πειραιά

Ταλαιπωρία για τους εκδρομείς στον Πειραιά

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαρά της εκδρομής μετατράπηκε γρήγορα σε αγανάκτηση για εκατοντάδες εκδρομείς που κατευθύνονταν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα έργα για το τραμ δημιουργούσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι οδηγοί προχωρούσαν με ρυθμούς χελώνας, με συνέπεια ορισμένοι να χάσουν το πλοίο τους.

Η ταλαιπωρία ξεκινούσε από την οδό Γούναρη, στο ύψος του γηπέδου Καραϊσκάκη, που γίνονται έργα σε μεγάλο μέρος του οδοστρώματος, με συνέπεια οι οδηγοί να εγκλωβιστούν για πολλή ώρα, ενώ ο τροχονόμος φαίνεται να μην κατόρθωσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση. Οι περισσότερες «απώλειες» επιβατών σημειώθηκαν στα πλοία της γραμμής για Σύρο – Τήνο – Μύκονο και Σύρο – Μύκονο – Εύδηλο – Καρλόβασι που έφευγαν από 7 π.μ. και 7.30 π.μ. αντίστοιχα. Οσοι, βέβαια, κυκλοφορούν στην περιοχή, γνωρίζουν ότι επικρατεί ούτως ή άλλως κυκλοφοριακό κομφούζιο γύρω από το λιμάνι, που προκύπτει από τις παρακάμψεις λόγω των έργων αλλά και το παραδοσιακό κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά.

«Προσθέστε σε αυτό και όλους εμάς τους αδειούχους του Αυγούστου», υπενθυμίζει ο Πέτρος, που ετοιμαζόταν να μεταβεί χθες με το πλοίο της γραμμής στη Σύρο, αλλά τελικά όταν έφτασε στον προβλήτα διέκρινε μόνον τη φιγούρα του πλοίου να χάνεται στον ορίζοντα. «Υπολόγιζα χωρίς τα… έργα για το τραμ», διευκρινίζει μετανιωμένος. Ο Πέτρος αναζητεί τώρα για τον ίδιο και την 4μελή οικογένειά του εκ νέου εισιτήρια για τη Σύρο. Ομως, καθώς η πληρότητα στα πλοία κυμαίνεται στο 95-98%, οι διαθέσιμες θέσεις σπανίζουν. «Εντοπίζω μεμονωμένα εισιτήρια στην πρώτη θέση, αλλά καθόλου για αυτοκίνητο», εξηγεί προβληματισμένος, καθώς είναι δύσκολο να μεταφέρει μπαγκάζια τεσσάρων ατόμων χωρίς Ι.Χ. Για να αποφευχθεί η παραπάνω δυσαρέσκεια, η Τροχαία προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα πριν από την επίσημη ώρα αναχώρησης του εκάστοτε πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά. Τα «καραβάνια», πάντως, των παραθεριστών αναχωρούν από χθες φορτωμένα για νησιωτικούς προορισμούς, ενώ η έξοδος εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί τον Δεκαπενταύγουστο. Και όσο τα νησιά –ακόμα και της δημοφιλούς πλέον “άγονης γραμμής”– σφύζουν από ζωή, η Αθήνα αδειάζει.

Ερημοι δρόμοι

Εφτασε, λοιπόν, εκείνη η εποχή του χρόνου που η Αθήνα θυμίζει σκηνικό για ταινία καταστροφής. Ερημοι δρόμοι, κλειστά μαγαζιά, σφαλιστά περίπτερα, ζέστη και σκόνη παντού. Οσοι «ξεμένουν» στο κλεινόν άστυ τον μήνα της ραστώνης, τον Αύγουστο, εύχονται να μην τους συμβεί κάτι σοβαρό, καθώς όλες οι υπηρεσίες –συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων– υπολειτουργούν. Μετά, ανοίγουν στην υψηλότερη σκάλα το κλιματιστικό και ταξιδεύουν νοητά με τις φωτογραφίες από γαλαζοπράσινα νερά, που οι διαδικτυακοί «φίλοι» ανεβάζουν αφειδώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοναδική τους παρηγοριά η αβίαστη εύρεση θέσης πάρκινγκ ακόμα και στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. «Δεν είμαστε, όμως, πλέον τόσοι λίγοι οι Αθηναίοι του Αυγούστου», σπεύδει να διευκρινίσει η Μαριάννα, που εδώ και χρόνια κάνει αποκλειστικά τον Ιούλιο διακοπές. Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία δικαιώνουν τη Μαριάννα, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Ελλάδας (53,6%) δεν είχε το 2016 τη δυνατότητα ούτε για μία εβδομάδα διακοπών. Εικάζεται, επομένως, ότι για ανάλογο ή και μεγαλύτερο ποσοστό οι διακοπές είναι και φέτος μια πολυτέλεια απαγορευτική. Πλάι, επιπλέον, στους αδειούχους που μένουν ακούσια στην Αθήνα, χιλιάδες οικογένειες προσφύγων θα βρίσκονται εξίσου στο Λεκανοπέδιο, είτε ζουν σε διαμερίσματα είτε σε καταυλισμούς. Συνεπώς, η ανθρωπογεωγραφία της Αθήνας τον φετινό Αύγουστο αλλάζει.

Οσοι κατόρθωσαν να φύγουν διακοπές, κουνούν από το κατάστρωμα το μαντίλι στον Πέτρο και όλους όσοι βρίσκονται ακόμα στην Αθήνα. Ευελπιστούν να βιώσουν το «μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι» και να ξεφύγουν από τις έγνοιες της καθημερινής ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή