Σε επιφυλακή για τζιχαντιστές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών για το ενδεχόμενο ισλαμιστές μαχητές, που εγκαταλείπουν τα εδάφη που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος, να επιχειρήσουν να μπουν στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδος. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, η ΕΛ.ΑΣ. έχει δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών, με στόχο να καταγράφονται άμεσα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης σε κέντρα κράτησης και καταλήψεις «στέγης» μεταναστών. Στο δίκτυο «πηγών» μετέχουν αλλοδαποί από χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής, με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τη δράση ισλαμιστών τρομοκρατών στην Ελλάδα.

Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου στην ομάδα «συνεργατών» της ΕΛ.ΑΣ. ενσωματώθηκαν περίπου 30 αλλοδαποί, με καταγωγή από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων, όπως το Πακιστάν, το Ιράκ, η Συρία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Επιδίωξη μάλιστα των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ο υπερτριπλασιασμός των αλλοδαπών που μετέχουν στο δίκτυο και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει στενή συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με αντίστοιχες του εξωτερικού. Εξάλλου, παρόμοια προγράμματα υλοποιούν οι αρχές ασφαλείας και άλλων κρατών-μελών, όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ». «Ξεκινήσαμε από το μηδέν στο θέμα της πληροφόρησης και σήμερα έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο συλλογής δεδομένων το οποίο συνέχεια εμπλουτίζεται. Επεκτείνουμε τα δίκτυα πληροφοριών και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με άλλες χώρες», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ είχε αποκαλύψει ότι η απειλή της επιστροφής «ξένων μαχητών» στην Ευρώπη είχε απασχολήσει πρόσφατες συναντήσεις του με τον Βούλγαρο και τον Σέρβο ομόλογό του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT