Επίσπευση των Πειθαρχικών των γιατρών

Επίσπευση των Πειθαρχικών των γιατρών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών των γιατρών με θέσπιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την έκδοση των αποφάσεων, καθώς και την ενδυνάμωση της δράσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με αυξημένες αρμοδιότητες που τώρα κατέχουν οι περιφέρειες, είναι μεταξύ των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο Υγείας στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων.

Ειδικότερα, σε σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr), ορίζεται μεταξύ άλλων ότι συγχρόνως με κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στον Ιατρικό Σύλλογο κατά γιατρού ή τη διαπίστωση οποιουδήποτε παραπτώματος, ο πρόεδρος του Συλλόγου υποχρεούται να γνωστοποιήσει αυτό το γεγονός στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. το οποίο θα αποφανθεί «σε εύλογο χρόνο», και πριν από την παραγραφή του αδικήματος, εάν θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη. Σύμφωνα με το προσχέδιο, «εντός το αργότερο έξι μηνών σε περίπτωση αυτεπάγγελτης έναρξης της πειθαρχικής διαδικασίας ή οκτώ μηνών σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το Πειθαρχικό οφείλει να εκδώσει την οριστική απόφασή του». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, με το σχέδιο νόμου επισπεύδονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, καθώς τώρα, με το ισχύον πλαίσιο, αυτές μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά, ακόμα και 4-5 χρόνια, με αποτέλεσμα να παραγράφονται οι παραβάσεις και τα αδικήματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, με το παρόν σχέδιο νόμου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι «δυναμώνουν». Ετσι, ο ΠΙΣ θα χορηγεί έπειτα από αίτηση του ιατρού το πιστοποιητικό ορθής άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, το οποίο σήμερα εκδίδει η περιφέρεια. Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο στους γιατρούς προκειμένου να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος φυλάσσει αρχείο με τα ηλεκτρονικά προσωπικά δεδομένα όλων των ιατρών της χώρας και είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένος με τους Συλλόγους, που έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν στον ΠΙΣ κάθε καταδικαστική απόφαση και εργασιακή μεταβολή των μελών τους. Στις αρμοδιότητες του ΠΙΣ προστίθενται και η χορήγηση αδειών ή βεβαιώσεων άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και τίτλου ειδικότητας που τώρα έχουν οι περιφέρειες.

Η νομοθεσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία που διέπει τώρα τη λειτουργία του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων χρονολογείται από το 1939 (Αναγκαστικός Νόμος) και από το 1957 (Βασιλικό Διάταγμα) και φυσικά δεν είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η πρόταση του σχεδίου νόμου διαμορφώθηκε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, και κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2014 στο υπουργείο Υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του σχεδίου νόμου έως τις 25 Αυγούστου, οπότε λήγει η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή