Η Αθήνα πιθανό νέο σπίτι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Η Αθήνα πιθανό νέο σπίτι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελληνική υποψηφιότητα για να αναλάβει η Αθήνα την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων παρουσίασαν χθες στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Ελλάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης. Σήμερα ο οργανισμός εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά πρέπει να αναζητήσει νέο «σπίτι» λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η ελληνική υποψηφιότητα υπηρετεί τον θεσμό, υπηρετεί την υγεία, υπηρετεί τους πολίτες», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής. Η κ. Δούρου, αφού περιέγραψε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας –«σύγχρονες, άμεσα λειτουργικές υποδομές, εύκολη προσβασιμότητα, ασφαλές περιβάλλον, που διασφαλίζουν τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οργανισμού–, υπογράμμισε τον εθνικό χαρακτήρα της διεκδίκησης της έδρας του European Medicines Agency (EMA). «Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία δεν χωράνε μικροπολιτικές και μικροκομματικές προσεγγίσεις, γιατί υπερβαίνει κομματικές στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες», είπε χαρακτηριστικά. «Δίνουμε μία μάχη για την υποψηφιότητα αυτή με πάρα πολλές καλές προϋποθέσεις, καθώς ο φάκελός μας, που έχουμε ετοιμάσει με τη βοήθεια εξαιρετικών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι πλήρης και επαρκής», τόνισε η κ. Δούρου.

Η περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σχετική ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για την προώθηση της υποψηφιότητας. «Οι δοκιμασίες που πέρασε η πατρίδα επιβάλλουν να γίνει τούτη η υποψηφιότητα κοινό διακύβευμα όλων μας, χωρίς κομματικά στεγανά. Γιατί ευδοκίμηση της πρότασης θα σημάνει οικονομικά οφέλη, θέσεις εργασίας, χιλιάδες ξένους επισκέπτες, με ανυπολόγιστα θετικά αποτελέσματα: για τον τουρισμό, την οικονομία, την κοινωνία του τόπου». Την υποψηφιότητα της Αθήνας στηρίζει και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία. Απασχολεί 900 εργαζομένους, συνεδριάζει 565 φορές τον χρόνο και εκτιμάται πως οι διανυκτερεύσεις επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία, που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για υποθέσεις του Οργανισμού, θα ξεπερνούν τις 65.000 σε ετήσια βάση.

Ενδιαφέρον για την έδρα του ΕΜΑ έχουν δείξει ήδη η Πορτογαλία, η Δανία, η Κροατία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή