Εκκληση από ασθενείς για προσφορά αίματος

Εκκληση από ασθενείς για προσφορά αίματος

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προσφέρουν αίμα για τις ανάγκες των ατόμων με μεσογειακή αναιμία, που παρακολουθούνται από τη μονάδα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καλεί τους πολίτες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ). Αλλο ένα καλοκαίρι η επάρκεια αίματος δεν είναι διασφαλισμένη, με αποτέλεσμα την περασμένη Τρίτη οι πάσχοντες να ενημερωθούν από το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ότι από χθες θα τους παρέχει για κάθε μετάγγιση μόνο μία μονάδα αίματος αντί δύο έως τρεις που χρειάζονται. Τις υπόλοιπες καλούνται να τις βρουν από αιμοδότες του φιλικού και συγγενικού τους περιβάλλοντος.

«Σε έναν ασθενή ανέβαλαν τη μετάγγιση, κάποιοι δεν μεταγγίστηκαν επαρκώς, ενώ υπήρξε ακόμα και περιστατικό συμπλοκής μεταξύ εκνευρισμένων μεταγγιζόμενων», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ, κ. Ιωάννα Μυρίλλα, περιγράφοντας τι συνέβη σήμερα –πρώτη ημέρα της «περικοπής» στο προσφερόμενο αίμα– στη Μονάδα του νοσοκομείου «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με την ίδια, το Τμήμα Αιμοδοσίας επικαλείται ως λόγους για την έλλειψη αίματος το γεγονός ότι πολλοί αιμοδότες είναι σε διακοπές, τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού των αιμοδοσιών αλλά και τη μείωση των ποσοτήτων αίματος που αποστέλλει ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός. «Δηλαδή αναμενόμενα πράγματα, που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με καλύτερο προγραμματισμό των αιμοληψιών τους δύο προηγούμενους μήνες», σημειώνει η κ. Μυρίλλα. Ως αποτέλεσμα των ελλείψεων οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία δεν μπορούν να μεταγγιστούν επαρκώς, ενώ «τινάζεται στον αέρα» ο προγραμματισμός που έχουν για το επόμενο διάστημα, πόσο μάλλον όταν είμαστε στα μέσα Αυγούστου και κάποιοι είχαν κανονίσει να φύγουν για τον Δεκαπενταύγουστο. Οι θαλασσαιμικοί ασθενείς υποβάλλονται σε μεταγγίσεις με 2 – 3 μονάδες αίματος κάθε 15 – 20 ημέρες. Λόγω των ελλείψεων κάποιοι θα μεταγγιστούν μία μονάδα αίματος, που σημαίνει ότι πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία σε μία εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από πλευράς «συνωστισμού» στη μονάδα, κόστους για το ίδιο το νοσοκομείο και προσωπικού τους προγραμματισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ζητεί «από όλο τον κόσμο που μπορεί να προσφέρει αίμα, να προσέλθει στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, ή στο κοντινότερο νοσοκομείο της περιοχής του και να αιμοδοτήσει για τα άτομα με θαλασσαιμία του “Αγία Σοφία” και για όποιο συνάνθρωπο το έχει ανάγκη». Παράλληλα, καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση. Τέλος, προτείνει η αιμοδοσία του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» να ανοίγει και απογευματινές ώρες για την εξυπηρέτηση των αιμοδοτών, καθώς και να ενταθούν οι προσπάθειες για εξωτερικές αιμοληψίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή