Δύσκολος Αύγουστος για τους αγρότες

Δύσκολος Αύγουστος για τους αγρότες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο από τους σημαντικότερους αγροτικούς κλάδους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων και ροδάκινων, ζουν –για ακόμη μία χρονιά– έναν δύσκολο Αύγουστο. Στην περίπτωση των ροδακινοπαραγωγών, στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του φετινού προϊόντος ήλθε να προστεθεί η αντιπαράθεση με τον ΕΛΓΑ για το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τις ακραίες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου. «Συνεδρίασε τη Δευτέρα η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ και θα βγάλουν πόρισμα ως τις 20 Αυγούστου», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Στις 21 Ιουλίου, η διοίκηση του ΕΛΓΑ, έπειτα από συναντήσεις που είχε με παραγωγούς από την Πέλλα και την Ημαθία, είχε ανακοινώσει ότι «καλύπτονται ασφαλιστικά οι άμεσες ζημιές και συγκεκριμένα το “σκάσιμο” των καρπών» που προκλήθηκε από τις βροχοπτώσεις, αλλά όχι η πτώση και η ποιοτική υποβάθμιση των καρπών, που «δεν είναι άμεσες ζημιές». Ωστόσο, ο κ. Γιαννακάκης πιστεύει ότι η επιστημονική επιτροπή του οργανισμού θα δεχθεί τα αιτήματα των παραγωγών, δεσμεύοντας έτσι ουσιαστικά και τη διοίκηση. Την ίδια θέση, άλλωστε, όπως αναφέρει, πήρε και το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Κανονικά τον Ιούλιο ρίχνει στην περιοχή 36 χιλιοστά βροχής», σημειώνει. «Τον περασμένο μήνα έριξε 96 χιλιοστά σε 48 ώρες».

Το εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ αναφέρεται σε πολλά άλλα είδη ζημιάς από «υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», πλην του «σκασίματος»: συρρίκνωση καρπών, καρπόπτωση κ.ά.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά για το ροδάκινο. Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης, η μέση τιμή για το επιτραπέζιο ροδάκινο φέτος είναι 15 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ήταν 30 λεπτά και ενώ το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 25 λεπτά. Η αιτία, σημειώνει, είναι η «υπερπαραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αλλά και κάτι άλλο: «Ερχονται έμποροι από δύο από τις σημαντικότερες αγορές μας, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και αγοράζουν “μαύρα”, μεταπωλώντας τα πολύ φθηνά».

Εν τω μεταξύ, οι τευτλοπαραγωγοί της περιοχής ετοιμάζονται για τη φετινή καμπάνια (συγκομιδή) που, όπως έχουν ενημερωθεί, αναμένεται να ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου. Η έκταση που καλλιεργήθηκε φέτος ήταν παρεμφερής με την περυσινή (αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 60.000-65.000 στρεμμάτων). Πηγές του σωματείου τευτλοπαραγωγών «Μακεδονία» αναφέρουν στην «Κ» ότι τα τεύτλα θα παράγουν ιδιαίτερα υψηλό ζαχαρικό τίτλο και τονίζουν ότι «θα μπορούσε να ήταν χρονιά-ρεκόρ» αν η κυβέρνηση ικανοποιούσε τα τρία αιτήματα των παραγωγών: έγκαιρη αποζημίωση για την περυσινή καμπάνια, έως τις 31.12.2016 (τελικά πληρώθηκαν τον Απρίλιο), έγκαιρη ενημέρωση για το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης (ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, ενώ η σπορά ξεκινάει τον Ιανουάριο) και έγκαιρες πληρωμές για την ολοκληρωμένη διαχείριση.

Σχετικά με το τελευταίο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δεσμευτεί ότι οι πληρωμές για το 2015 θα ξεκινήσουν στις 15 Αυγούστου και οι πληρωμές για το 2016 θα ακολουθήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πηγές του σωματείου ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για αυτό το χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα οι ενστάσεις για το 2014.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο πώλησης των κερδοφόρων θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία. Η αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα αυτό συμβάλλει στην αίσθηση που έχουν, για ακόμη μια χρονιά, ότι είναι μετέωροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή