Ξαναχτίζοντας τη Βρίσα Λέσβου με παλιά υλικά

Ξαναχτίζοντας τη Βρίσα Λέσβου με παλιά υλικά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Με αυτό ως όχημα, μία εθελοντική ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από τη Βρίσα Λέσβου, το χωριό που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό του Ιουνίου, επιχειρεί να κλείσει τις ανοιχτές πληγές και να ξαναχτίσει τον οικισμό προτάσσοντας ένα «νέο όραμα».

Αυτός ήταν και ο τίτλος της συνάντησης που έγινε πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία της εν λόγω ομάδας που βαφτίστηκε «Re-Βuild Vrissa» και στην οποία συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες εργασίας τόσο του ΕΜΠ όσο και της αρχιτεκτονικής ομάδας Arch Point, καθώς βούληση όλων των συμμετεχόντων είναι η ανοικοδόμηση να γίνει όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένα και σωστά. Να ανοικοδομηθεί το χωριό κρατώντας τον ιδιαίτερο παραδοσιακό χαρακτήρα του, αλλά να ενταχθούν στη «νέα Βρίσα» σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως η αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθιστώντας την ένα χωριό-πρότυπο. Τα ανωτέρω τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση όπου παρευρέθη πλήθος κόσμου.

Αρχιτεκτονική αξία

Η αρχική εισήγηση έγινε από τον Γιώργο Κουρμαδά, αρχιτέκτονα του ΕΜΠ, που παρουσίασε την αρχιτεκτονική αξία του χωριού. Η κεντρική παρουσίαση της πρότασης με τα πιθανά στάδια υλοποίησης έγινε από τις Ελενα Ζερβουδάκη και Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, που είναι αρχιτέκτονες και μέλη της εθελοντικής ομάδας Arch Point. Από την πλευρά του ο Γιάννης Κράλλης, μέλος της εθελοντικής ομάδας «Re-Bulid Vrissa», πήρε τον λόγο και μίλησε για τον τρόπο που πρέπει η τοπική κοινωνία να αυτοοργανωθεί και να βοηθήσει ενεργά στο εγχείρημα.

Το τελευταίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αν λάβει κανείς υπ’ όψιν πως πρόκειται για ένα χωριό που υπέστη σχεδόν ολική ισοπέδωση. Η αρχιτέκτονας κ. Ζερβουδάκη, από τα κεντρικά πρόσωπα προώθησης της πρωτοβουλίας, είχε αποτυπώσει γλαφυρά το πρόβλημα παλαιότερα, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο χωριό, κάνοντας λόγο για μία «αποκαρδιωτική κατάσταση».

Κοινός τόπος των συμμετεχόντων είναι η ανοικοδόμηση του οικισμού με τα ίδια υλικά –όπου αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό– αλλά και με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να δημιουργηθεί ένα «νέο» χωριό, εξίσου όμορφο αλλά και πιο ασφαλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή