«Υποπτες» οι πολλαπλές εστίες στη Ζάκυνθο

«Υποπτες» οι πολλαπλές εστίες στη Ζάκυνθο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού «βλέπουν» οι πυροσβέστες στη Ζάκυνθο, όπου η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή ημέρα. Μέχρι αργά χθες, τα μεγαλύτερα μέτωπα εντοπίζονταν στην περιοχή Βολίμες, όπου απειλούνταν και χωριά, ενώ σε διαρκή επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις βρίσκονταν οι Αρχές στο Κοιλιωμένο, στο Καταστάρι, στον Βραχίωνα και τα Πηγαδάκια. Ηδη έχουν χαθεί χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων υποστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος δήλωσε στην «Κ» ότι από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας ξέσπασαν συνολικά 22 πυρκαγιές στο νησί, ενώ το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι στο διάστημα από 11 έως 13 Αυγούστου εκδηλώθηκαν 11 δασικές πυρκαγιές: οι έξι από αυτές βρίσκονται στις Βολίμες, στα βόρεια του νησιού, και οι υπόλοιπες στις περιοχές Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, τη θέση «Δάφνη Βασιλικού». «Το γεγονός ότι, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πέντε νέες εστίες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Βολίμων στα βόρεια του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. Κυριακή) προστέθηκαν άλλες τρεις νέες εστίες εγείρει βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες», τόνισε ο κ. Ματθαιόπουλος. Οπως διευκρίνισε, από τις 22 πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Ζάκυνθο, οι δέκα έχουν οριοθετηθεί, ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν στις υπόλοιπες δώδεκα. Τρεις θεωρούνται πιο επικίνδυνες στα χωριά Αγαλάς, Πάνω Λαγκάδα και Γυρί. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με οχήματα και προσωπικό από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας. Συνολικά επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. «Η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση ωστόσο, λόγω των πολλών εστιών οι δυνάμεις έχουν διασπαστεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Ματθαιόπουλος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά, το νησί έχει τεθεί σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλες τις άμεσες επεμβάσεις, όπως αντιπλημμυρικά έργα, και να οπλιστούμε ώστε να μην έχουμε άλλα παρόμοια φαινόμενα, που είναι πρωτόγνωρα για τη Ζάκυνθο». Μολονότι είναι νωρίς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, αλλά και οι αιτίες της τραγωδίας, το γεγονός ότι πολλές εστίες αναπτύχθηκαν τη νύχτα είναι ύποπτο. «Δεν υπάρχουν οικιστικές πιέσεις, πάντως», λέει ο ίδιος. «Η Ζάκυνθος είναι παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικός προορισμός. Παντού υπάρχουν εξοχικές κατοικίες και τουριστικές εγκαταστάσεις. Ο στόχος ήταν το πράσινο, από αρρώστια ή συμφέροντα», εκτιμά. «Οταν τελειώσει η κρίση, θα γίνουν ανακρίσεις ώστε να έχουμε σαφέστερη εικόνα».

Συμμετοχή πολιτών

Η χθεσινή ημέρα πάντως ξεκίνησε με ηπιότερα καιρικά φαινόμενα και μεγαλύτερη αισιοδοξία. «Ο κόσμος δεν έχει ιδιαίτερη ανησυχία. Η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο φουλ της, οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν τις διακοπές τους στις όμορφες παραλίες μας. Η συμμετοχή πάντως των πολιτών στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών ήταν συγκινητική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή