Σύρος: Φυσικό πλατό για υπερπαραγωγές

Σύρος: Φυσικό πλατό για υπερπαραγωγές

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ένα θαύμα που καταφέραμε στην Ελλάδα σε μόλις εννέα μήνες να ψηφιστεί η νομοθεσία για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών παραγωγών», λέει στην «Κ» περιχαρής, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ο Pierre Economacos, που ως Ελληνοαμερικανός γνωρίζει τη δαιδαλώδη ελληνική γραφειοκρατία. Ηταν το περασμένο καλοκαίρι που ο Pierre συνάντησε στη Μύκονο Ελληνοαμερικανό φίλο του, ο οποίος ετοίμαζε με τη βοήθεια του κινηματογραφιστή Steven Bernstein από το Χόλιγουντ το σενάριο για ένα πολιτικό θρίλερ. «Ετοιμάζονταν να επισκεφθούν τη Βουλγαρία, για να συζητήσουν εκεί την προοπτική να γυρίσουν την ταινία», θυμάται. «Τότε, μεμιάς, τους σταμάτησα και τους έπεισα να έρθουν πρώτα στη γειτονική Σύρο». Η πρόταση, φυσικά, δεν ήταν τυχαία. Ο Ελληνοαμερικανός, που ζει μεταξύ ΗΠΑ και Σύρου, γνώριζε τις φυσικές ομορφιές, τη μοναδική αρχιτεκτονική και χωροταξία της ιδιαίτερης πατρίδας του, που δικαίως θυμίζει συχνά υπαίθριο κινηματογραφικό στούντιο.

«Τέσσερις μέρες αργότερα τους υποδεχόμουν στο λιμάνι Σύρου», διηγείται ο Pierre, που είχε ήδη επικοινωνήσει με τον δήμαρχο του νησιού Γιώργο Μαραγκό και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, προκειμένου να στήσουν από κοινού ένα «σχέδιο δράσης». «Τους κάναμε μια πολύ λεπτομερή ξενάγηση στο νησί», περιγράφει. Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής είχε μαγευτεί. «Εδώ είναι Ποζιτάνο, πιο κάτω θυμίζει Παρίσι, εκεί Πράγα», αναφωνούσε με ενθουσιασμό, καθώς περπατούσε στην Ερμούπολη. Το φως της Σύρου κέρδισε τις εντυπώσεις του Bernstein, τον οποίο φαίνεται να ενέπνευσε και το ναυπηγείο ως πιθανός χώρος γυρισμάτων. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε μια ιδέα στον βραβευμένο Αμερικανό παραγωγό: να ιδρυθεί στη Σύρο μιας σχολή κινηματογράφου, στην οποία θα διδάσκει ο ίδιος με την ομάδα του, όπως και να κατασκευαστούν στο νησί δύο μόνιμα στούντιο για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Ο Bernstein είχε στο παρελθόν μετατρέψει σε αντίστοιχη κινηματογραφική Μέκκα τοποθεσίες στο Τορόντο και στο Βανκούβερ του Καναδά, οπότε διέθετε ήδη την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Αντίστοιχα, γνώριζε και τις τιμές ανά την υφήλιο: αν χρειαστεί να «κλείσει» έναν δρόμο στο Παρίσι για τις ανάγκες μιας ταινίας, αυτομάτως αυτό μεταφράζεται σε 80.000 ευρώ. 

«Τα φιλόδοξα, όμως, σχέδιά μας σταματούσε η απουσία νομοθετικού πλαισίου για πραγματοποίηση οπτικοακουστικού υλικού στη χώρα μας», εξηγεί στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, που αγκάλιασε την πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία και ανέλαβε προσωπικά να την προωθήσει. «Επειτα από σειρά συναντήσεων και συζητήσεων καταθέσαμε μαζί με την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά την πρόταση τον Νοέμβριο του 2016», εξιστορεί ο κ. Λεονταρίτης, «είχαμε αντίστοιχα την ένθερμη υποστήριξη του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου». Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. επιχορηγείται το 25% των πάγιων δαπανών μιας τηλεοπτικής ή κινηματογραφικής παραγωγής. Σε ορισμένες, μάλιστα, χώρες όπως η Ουγγαρία, η επιχορήγηση είναι ακόμα μεγαλύτερη – 31%.

«Κινηματογραφικοί» παράδεισοι υπάρχουν, βέβαια, και εκτός Ε.Ε., όπως στην Κόστα Ρίκα αλλά και στη γειτονική Τουρκία. «Με την προ ημερών ψήφιση, η χώρα μας εναρμονίζεται νομικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη», σημειώνει ο κ. Economacos. «Εκκρεμεί, ωστόσο, η θεσμοθέτηση της επιστροφής φόρου και ΦΠΑ, για να έχουμε πλήρη εξισορρόπηση των κινήτρων με άλλα κράτη», συμπληρώνει ο αντιπεριφερειάρχης, που δεν κρύβει την ικανοποίησή του. 

«Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση ταινιών επί ελληνικού εδάφους δεν χρειάζεται καν να τα αναφέρουμε», σημειώνει με νόημα ο κ. Λεονταρίτης, που διευκρινίζει ότι η Σύρος θα αποτελεί τη βάση, ωστόσο οι σκηνοθέτες θα έχουν την ευχέρεια πλέον να επιλέγουν «σκηνικά» απ’ όλες τις Κυκλάδες αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι τοπικές κοινωνίες ακόμα και σήμερα «καρπώνονται» από την προβολή που έλαβαν από τις λιγοστές ταινίες που έχουν προβληθεί με φόντο την Ελλάδα, όπως το «Mamma Mia», το «Απέραντο Γαλάζιο», το «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», το «Παιδί και το δελφίνι».

«Θα επιδιώξουμε στη σχολή να φοιτούν κατεξοχήν Ελληνες, οι οποίοι εν συνεχεία θα αποτελέσουν το έμψυχο δυναμικό διεθνών παραγωγών, ώστε να μην καλούνται οι σκηνοθέτες να φέρνουν 300 και 400 άτομα από το εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Economacos. Η επένδυση, έτσι όπως την έχουν υπολογίσει οι εμπλεκόμενοι, κυμαίνεται στα 6 με 6,5 εκατομμύρια δολάρια. «Η προστιθέμενη, όμως, αξία που θα προκύψει από την προβολή της χώρας δεν είναι μετρήσιμη», λέει με καμάρι ο κ. Λεονταρίτης, «με τη νομοθεσία, που δύναται μελλοντικά να βελτιωθεί με νέες τροπολογίες, άνοιξε πλέον ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις». Προς το παρόν, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων «φοράει» τα καλά της. Αν συνεχίσει να φυσάει «ούριος» άνεμος, στα τέλη Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα μαθήματα στη σχολή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή