Κορυφαία ελληνικά προϊόντα προωθούνται για καλό σκοπό

Κορυφαία ελληνικά προϊόντα προωθούνται για καλό σκοπό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό Ελληνες παραγωγοί, περισσότερα από 1.500 προϊόντα, δεκάδες σημεία πώλησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, δέκα τόνοι τρόφιμα που έχουν διατεθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτοί οι αριθμοί δίνουν όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική και ανθρωπιστική διάσταση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι άνθρωποι της ΜΚΟ Wise Greece.

Ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και με σταθερότητα, όραμα και μεράκι μεγαλώνει σε απήχηση, δυναμική και αποτελεσματικότητα. Η ιδέα ήταν απλή: η ομάδα της οργάνωσης προσέγγισε Ελληνες παραγωγούς και ξεκίνησε μαζί τους μια συνεργασία μέσω της οποίας τα προϊόντα τους προωθούνται και διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με το μέρος των εσόδων που της αναλογεί, η Wise Greece αγοράζει από τους ίδιους παραγωγούς τρόφιμα και τα δωρίζει σε ορφανοτροφεία, κοινωνικά παντοπωλεία, ιδρύματα ανηλίκων, συσσίτια ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Προϊόντα με το ειδικό σήμα της Wise Greece πωλούνται σε ειδικές «γωνιές» καταστημάτων από τον Εβρο έως την Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και στη Σουηδία, στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία, στη Λιθουανία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και, πρόσφατα, επεκτάθηκαν στην Κύπρο, στην Αυστρία και στην Πολωνία – και φυσικά online.

Βοήθεια σε συνανθρώπους

«Η όλη προσπάθεια δεν είναι μόνο να στείλουμε προϊόντα στο εξωτερικό, γιατί ενδεχομένως το να κάνει κάποιος μια εξαγωγή είναι εύκολο· το θέμα είναι να αντιλαμβάνεται ο κάθε καταναλωτής στο εξωτερικό ότι αγοράζοντας ένα λάδι, ένα βότανο κ.λπ. βοηθάει ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τονίζει η Μελίνα Ταπραντζή, πρόεδρος της Wise Greece. Οι πωλήσεις δείχνουν ότι στις σκανδιναβικές χώρες οι καταναλωτές αναζητούν βιολογικά προϊόντα, η γερμανική και αυστριακή αγορά ζητάει πιο καυτερά, σάλτσες, πατέ, ενώ η Αμερική εκπλήσσει επιλέγοντας ιδιαίτερα προϊόντα όπως μαρμελάδες και ποικιλίες μελιού και όχι λάδι ή ελιές.

Στα ράφια της Wise Greece διατίθενται ελαιόλαδα, όσπρια, ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, μαρμελάδες και βότανα από κάθε γωνιά της χώρας, μέλι, αρτοσκευάσματα, ελιές, κρασί, αλείμματα, σπρεντ, σάλτσες, ενώ τελευταία προστέθηκαν τα φυτικά καλλυντικά, αλλά και είδη σουβενίρ με την υπογραφή γνωστών σχεδιαστών. Από τα 1.500 προϊόντα της οργάνωσης τα 20 παρασκευάζονται αποκλειστικά για τη Wise Greece. Ανάμεσα σε αυτά είναι η σάλτσα «χωριάτικη σαλάτα» και το πατέ «μπουγιουρντί» της εταιρείας Simply Greek, τα οποία βραβεύτηκαν στα βρετανικά Great Taste Awards, και αποκαλούνται «τα Οσκαρ της γεύσης».

«Εμπνευστήκαμε από κλασικές ελληνικές συνταγές και τις βάλαμε σε… βαζάκι, τις κάναμε ένα σπρεντ, μια σάλτσα που μπορείς να βάλεις στα μακαρόνια ή σε σάντουιτς», μας εξηγεί η κ. Ταπραντζή. Ανάμεσα στις νέες αφίξεις στα ράφια είναι ενεργειακές μπάρες με ελληνικές πρώτες ύλες, όπως μπάρα με κομματάκια πορτοκάλι, μπάρα σοκολάτα-σταφίδα, παστέλι με ωμό κακάο, με κεράσια και φιστίκια Αιγίνης, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο ελληνικός πλούτος. Στα επόμενα σχέδιά τους είναι η ένταξη άλλων 80 παραγωγών στην κίνηση και η έναρξη συνεργασίας μαζί τους μέχρι το 2018, αλλά και το Wise Greece κέτερινγκ, που θα αναλαμβάνει την τροφοδοσία εκδηλώσεων με προϊόντα της οργάνωσης. Είτε πρόκειται για καφέ και βουτήματα είτε για γεύμα είτε για πάρτι θα υπάρχει κέτερινγκ για καλό σκοπό με εξαιρετικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών. Νέος τομέας δραστηριοποίησης είναι και τα εταιρικά και τα δώρα σεμιναρίων, γάμου, βάφτισης, όπως μπάρες, λάδια, καλλυντικά, όλα και πάλι για καλό σκοπό.

Μεταξύ των πιο επιτυχημένων ενεργειών της κίνησης, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ Courier, είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν για κάθε δέμα που διακινούσαν τα ΕΛΤΑ Courier δώριζαν στη Wise Greece ένα λεπτό. Μέσα σε 20-25 μέρες συγκεντρώθηκε ένα ποσό ικανό, ώστε να αγοραστούν 4,7 τόνοι τρόφιμα (όσπρια, ζυμαρικά, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες, ρύζι, ελαιόλαδο, όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις των φορέων), τα οποία δόθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου και στην UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Η κ. Ταπραντζή είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για το μέλλον: «Η Wise Greece και άλλες προσπάθειες της κοινωνικής οικονομίας είναι παιδί της κρίσης, αλλά είναι μια βιώσιμη λύση, γιατί δεν στηρίζεται στη φιλανθρωπία ούτε σε δωρεές. Η κοινωνική οικονομία μπορεί να δώσει λύση στα κοινωνικά προβλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή