Πανελλαδικές: Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στη Λέσβο

Πανελλαδικές: Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στη Λέσβο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήρθαν οι υποψήφιοι της σεισμόπληκτης Λέσβου. Ο αυξημένος συντελεστής που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας έφερε 756 επιτυχόντες των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ του νομού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όταν ο αντίστοιχος περυσινός αριθμός ήταν 633. Από τους 670 υποψηφίους των ΓΕΛ, οι 600 πέρασαν! Αντιστοίχως από τα ΕΠΑΛ, από 231 υποψηφίους που έδιναν για πρώτη φορά, πέρασαν οι 153. Εξι Γενικά Λύκεια είχαν 100% επιτυχία· συνολικά το 89,55% των υποψηφίων ΓΕΛ Λέσβου πέρασε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ τους, ξεχωρίζει η 50χρονη Μυρτώ Πρίμπα, που έδωσε Πανελλαδικές για πρώτη φορά στη ζωή της και πέρασε στην πρώτη της επιλογή: Ψυχολογία Παντείου. «Δεν ξέρετε πόσος κόπος χρειάστηκε και τι θυσίες, είναι μεγάλη υπόθεση να πετυχαίνεις τους στόχους σου, τα όνειρα σου…», λέει στην «Κ» συγκινημένη. Μάλιστα, η κ. Πρίμπα, που διατηρεί κατάστημα υγιεινών τροφών στο κέντρο της Μυτιλήνης, δεν έπρεπε μόνο να «τρέχει» το μαγαζί της και να καταπιάνεται με τα Λατινικά, που της άρεσαν, και τα Αρχαία, που τη δυσκόλευαν. Επρεπε παράλληλα να παρακολουθεί το δεύτερο έτος του δημόσιου ΙΕΚ, σπουδάζοντας Διατροφή και Διαιτολογία και την εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων να δίνει παράλληλα εξεταστική. Τελικά, πέτυχε διάνα και στα δύο, ολοκλήρωσε τις σπουδές στο ΙΕΚ και τώρα είναι έτοιμη να σπουδάσει Αθήνα. «Με βοήθησε ο συντελεστής για να περάσω, αφού μετά τις πρώτες εξετάσεις είχα χάσει τις ελπίδες μου. Από τη συγκίνησή μου που κατόρθωσα να φτάσω ώς εκεί, διαβάζοντας μέρα – νύχτα, δεν έγραψα όσο καλά θα ήθελα», λέει. Κι αν δεν κατάφερε να νιώσει νέα παλιότερα, όταν άφησε τα βιβλία για να γίνει μαμά, τώρα αισθάνεται φοιτήτρια.

Παρόλο που δεν υπήρχε ειδικός συντελεστής για τους υποψηφίους του υπόλοιπου νομού –αφού δεν αποτελούσαν σεισμόπληκτες περιοχές– και παρότι δεν ένιωθε να τα πηγαίνει καλά, η μοναδική υποψήφια του Aη Στράτη Μαρία Γιάννου κατάφερε να περάσει στη Σχολή Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή