Πετρέλαιο στις ακτές της Σαλαμίνας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη»

Πετρέλαιο στις ακτές της Σαλαμίνας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η ρύπανση στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, εξαιτίας της βύθισης δεξαμενόπλοιου. Όλη η ακτογραμμή, από την Κυνοσούρα έως και τον οικισμό των Σεληνίων έχει «μαυρίσει» από το πετρέλαιο, ενώ ο κίνδυνος νέας διαρροής από το ναυάγιο δεν έχει ακόμα αποσοβηθεί. Ο δήμος Σαλαμίνας μιλά για «τεράστια οικολογική καταστροφή», ζητώντας την άμεση παρέμβαση.

Το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη», που μετέφερε 2.570 τόνους καυσίμων βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή νοτιοδυτικά της βραχονησίδας Αταλάντης, κοντά στην Ψυτάλλεια.

Πετρέλαιο στις ακτές της Σαλαμίνας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη»-1

Η διαρροή καυσίμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, φθάνοντας στη Σαλαμίνα. «Από το απόγευμα της Κυριακής “γύρισε” ο καιρός και έφερε την πετρελαιοκηλίδα στη Σαλαμίνα», λέει η δήμαρχος του νησιού, Ισιδώρα Παπαθανασίου. «Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, όλες οι ακτές της ανατολικής πλευράς έχουν γεμίσει μαζούτ. Η ρύπανση έχει καλύψει όλο το στενό, η μυρωδιά είναι βαριά, τσούζουν τα μάτια μας».

Πετρέλαιο στις ακτές της Σαλαμίνας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη»-2

Η πλοιοκτήτρια εταιρία ανέθεσε σε δύο εταιρίες απορρύπανσης τον περιορισμό και τελικά τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, ενώ συνεργείο δυτών επιχειρούσε χθες τη στεγανοποίηση του ναυαγίου, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Γύρω από την περιοχή του ναυαγίου έχει ποντιστεί ένα πλωτό φράγμα. «Μας λένε ότι θα καθαρίσουν τα πάντα, είναι όμως δύσκολο, η έκταση της καταστροφής είναι πολύ μεγάλη», λέει η δήμαρχος. «Καλό θα είναι με την ευκαιρία το υπουργείο Ναυτιλίας να επανεξετάσει το θέμα του στενού, στο οποίο μένουν “αρόδο” πολλά πλοία ώστε να προλάβουμε τέτοια γεγονότα».

Να σημειωθεί ότι πλοίαρχος και ο Α΄ μηχανικός του πλοίου συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, Τελικά αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Πετρέλαιο στις ακτές της Σαλαμίνας από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη»-3
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT