Αναβρασμός στα Μαντεμοχώρια

Αναβρασμός στα Μαντεμοχώρια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη συσσωρεύεται και πάλι στη Βόρεια Χαλκιδική από χθες το πρωί που έγινε γνωστή η απόφαση της Εldorado. Τα πράγματα είχαν ησυχάσει κάπως τον τελευταίο καιρό, με τους υποστηρικτές της επένδυσης να ελπίζουν ότι κυβέρνηση και «Ελληνικός Χρυσός», βρήκαν ένα modus vivendi και δεν θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και με τους αντιδρώντες να πιέζουν προς το αρμόδιο υπουργείο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μη αδειοδότηση των σχεδίων επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα και εντέλει το κλείσιμό της.

Τώρα το «ρήγμα» που έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η χρόνια αντιπαράθεση για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων «αφυπνίζεται», με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της εταιρείας και ανάλογα με την εξέλιξή της, αναμένονται ισχυρές δονήσεις.

Στα Μαντεμοχώρια, τα χωριά δηλαδή της Βόρειας Χαλκιδικής που ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τα μεταλλεία, όπου εργάζονται στις στοές ή εμπλέκονται έμμεσα στη μεταλλευτική διαδικασία περισσότερα από 2.000 άτομα, επικρατούσε αναβρασμός, το ίδιο και στα εργοτάξια.

Το μεσημέρι στο χωριό Μεγάλη Παναγία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μεταλλωρύχων και εξουσιοδοτήθηκαν τα σωματεία τους να αναδείξουν το πρόβλημα και να προχωρήσουν, εάν χρειαστεί, σε κινητοποιήσεις.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη και το κλίμα στα χωριά, μετά το πρώτο «μούδιασμα», έχει αρχίσει να ηλεκτρίζεται. «Ο κόσμος είναι ανάστατος, η αγωνία για το εάν θα κλείσει ή όχι η επένδυση μας κατατρώει», είπε στην «Κ» ο συνδικαλιστής κ. Αγγελος Δεληγιόβας.

«Θα γίνει μεγάλο κακό, θα πάμε σε εμφύλιο. Δεν μπορεί να είμαστε χιλιάδες οικογένειες όμηροι του ΣΥΡΙΖΑ. Φτάνει πια. Εμείς και τα παιδιά μας ζούμε εδώ και εμείς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον εάν χρειαστεί. Νομίζουν στην κυβέρνηση ότι δεν μας ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών μας;».

Στον αντίποδα, οι αντιδρώντες στην επένδυση τηρούν στάση αναμονής φοβούμενοι υποχώρηση της κυβέρνησης, δίχως πάντως να κρύβουν την ικανοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλη Παπαγεωργίου, στην Ιερισσό, επίκεντρο των αντιδρώντων στην επένδυση, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα συνθήματα, όπως «αύριο ο τόπος μας να μην σας ξαναδεί – Eldorado go home», επικρατεί στάση αναμονής.

Δυσπιστία

«Ο κόσμος είναι δύσπιστος, φοβάται μήπως πρόκειται για μπλόφα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα πράξουμε», πρόσθεσε.

Ημερομηνία-κλειδί και για τις δύο πλευρές, πάντως, θεωρείται η 22α Σεπτεμβρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η εταιρεία στην κυβέρνηση.

Μέχρι τότε, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με δεδομένο ότι στο ρήγμα το μίσος περισσεύει ήδη από προηγούμενες αντιπαραθέσεις και μια «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη.

Το πρόσφατο παρελθόν, εξάλλου, είναι αρκετά επιβαρυμένο και στο «ποινολόγιο» της αντιπαράθεσης καταγράφονται βομβιστικές επιθέσεις εκ μέρους αντιδρώντων στα εργοτάξια της εταιρείας, πυρπόληση αυτοκινήτων εργαζομένων στην επένδυση, όπως επίσης και του δημαρχείου της Ιερισσού και του αστυνομικού τμήματος της πόλης, ποινικές διώξεις εναντίον πρωταγωνιστών σε βιαιότητες που πρόκειται να εκδικαστούν στο αμέσως ερχόμενο διάστημα, συγκεντρώσεις και πορείες μεταλλωρύχων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή