Διήμερη γιορτή στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας

Διήμερη γιορτή στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιβλητικά κατάλοιπα της αρχαίας Καρθαίας, η φύση, η θέση και η θέα στο απομονωμένο αυτό τμήμα της Κέας μένουν αλησμόνητα στον επισκέπτη. Η επίμονη και συστηματική δουλειά που έκανε από τις αρχές του 2000 (2002 – 2015) η Επιτροπή Συντήρησης και Ανάδειξης Αρχαίας Καρθαίας Κέας του ΥΠΠΟ ανταμείφθηκε με το σημαντικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά «EuropaNostra 2017».

Με αφορμή τη βράβευση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν, σήμερα και αύριο, μια γιορτή. Ενα διήμερο εκδηλώσεων για την απόδοση του αρχαιολογικού χώρου στο κοινό.

Συγκεκριμένα σήμερα, έπειτα από περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας με ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του βραβείου, παρουσία επισήμων (4 μ.μ.). Το βραβείο θα απονείμει ο αντιπρόεδρος της EuropaNostra, κ. Κώστας Καρράς.

Θα ακολουθήσει (στις 6 μ.μ.) παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η ακροτελεύτια Ραψωδία Ω από την «Ιλιάδα» του Ομήρου ως μια δράση λόγου και μουσικής, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Τη ραψωδία θα διαβάσουν η ηθοποιός Μαρία Σκουλά και ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής, ενώ τέσσερις μουσικοί (Βαγγέλης Τούντας, βιολί, Ιρινα Δημάκη, τσέλο, Παρασκευάς Ντόμπρος, κρουστά, και Γιάννης Σέρβος, τσαμπούνα) θα ερμηνεύσουν πρωτότυπες συνθέσεις του Βαγγέλη Τούντα, εμπνευσμένες από τη μουσική παράδοση της Κέας. Αύριο, προγραμματίζονται για το πρωί ξεναγήσεις στον Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας στην Ιουλίδα και στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης στο Βουρκάρι από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Το απόγευμα θα ακολουθήσει παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας, των μνημείων του και των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης που έλαβαν χώρα σε αυτόν από το 2002 έως το 2015. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Κορησσία, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» με προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που διηύθυνε τις εργασίες, ομ. καθ. Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή