Οι γιατροί δεν πάνε περιφέρεια

Οι γιατροί δεν πάνε περιφέρεια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αδιαφορία που επιδεικνύουν πολλοί γιατροί στο να στελεχώσουν δημόσιες μονάδες Υγείας της περιφέρειας «χτύπησε» και το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το κίνητρο των καθαρών αποδοχών, που –κατά το υπουργείο Υγείας– αγγίζουν τα 1.700 ευρώ μηνιαίως για τους οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τα ιατρεία γειτονιάς – Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), δεν στάθηκε ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιατρικού προσωπικού, όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά ακόμα και σε αστικά κέντρα όπως η Πάτρα και το Αγρίνιο. Στον αντίποδα, υπερπροσφορά γιατρών καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται από το τέλος Οκτωβρίου να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων από τις 239 ΤΟΜΥ του νέου συστήματος.

Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να προχωρήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σε επαναπροκήρυξη θέσεων που έμειναν κενές, προσδοκώντας στο ενδιαφέρον νέων γιατρών που λαμβάνουν τώρα ειδικότητα. Εάν και αυτό δεν σταθεί αρκετό για να καλυφθούν οι θέσεις, θα ακολουθήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς γιατρούς των υπαρχουσών δομών (περιφερειακά ιατρεία, μονάδες ΠΕΔΥ κ.ά.) στις οποίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά για τις 956 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων που προκηρύχθηκαν για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, αιτήσεις κατέθεσαν μόλις 364 γιατροί, και συγκεκριμένα 206 γενικοί γιατροί και 158 παθολόγοι, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι για 20 θέσεις γενικής ιατρικής/παθολογίας σε πέντε ΤΟΜΥ του Δήμου Αθηναίων κατέθεσαν αίτηση 45 γενικοί γιατροί και 37 παθολόγοι, και για οκτώ θέσεις σε δύο ΤΟΜΥ του Δήμου Ζωγράφου 37 γενικοί γιατροί και 38 παθολόγοι. Για 32 θέσεις σε οκτώ ΤΟΜΥ του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν αίτηση 53 γενικοί γιατροί και παθολόγοι και για 28 θέσεις σε επτά μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης 70 γιατροί. Στον αντίποδα, ουδείς γιατρός κατέθεσε αίτηση να στελεχώσει τις δύο ΤΟΜΥ που θα αναπτυχθούν στην Kω, για τις 12 θέσεις μονάδων στις Σέρρες ενδιαφέρον έχουν δείξει μόλις τέσσερις γιατροί και για τις 12 θέσεις στη Δράμα μόλις ένας. «Ορφανές» με βάση τις αιτήσεις των υποψήφιων γιατρών μένουν και οι 16 θέσεις σε μονάδες του Αγρινίου.

Σαφώς καλύτερη εικόνα καταγράφεται στους παιδιάτρους, καθώς στο σύνολο της χώρας για τις 239 θέσεις, αίτηση κατέθεσαν 219 γιατροί. Παραδείγματος χάριν, 52 παιδίατροι επέδειξαν ενδιαφέρον για δύο θέσεις σε αντίστοιχες μονάδες του Δήμου Ζωγράφου, ενώ αίτηση για την κάλυψη πέντε θέσεων σε ΤΟΜΥ της Αθήνας υπέβαλαν 39 παιδίατροι. Ακόμα και σε περιοχές όπου οι γενικοί γιατροί και παθολόγοι «γύρισαν την πλάτη» στο σύστημα, οι παιδίατροι έδειξαν ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι για τις τέσσερις θέσεις σε αντίστοιχες μονάδες του Αγρινίου, για τις οποίες ουδείς γενικός γιατρός ή παθολόγος ενδιαφέρθηκε, υπέβαλαν αιτήσεις επτά παιδίατροι.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας μιλώντας στην «Κ» απέδιδαν το χλιαρό ενδιαφέρον των γιατρών για το νέο σύστημα στην ούτως ή άλλως έλλειψη γενικών γιατρών, αλλά κυρίως στην πολεμική που αναπτύχθηκε ενάντια στο νέο σύστημα από ορισμένους ιατρικούς συλλόγους, υπό τον φόβο ότι αυτό θα λειτουργήσει περιοριστικά στο ελεύθερο επάγγελμα των γιατρών.

Η λειτουργία

Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα αναφορικά με τους υποψήφιους νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. Για τις συνολικά 478 θέσεις νοσηλευτών κατέθεσαν αίτηση 5.369 υποψήφιοι, για τις 239 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 2.392 υποψήφιοι και για τις 478 θέσεις διοικητικού, 13.857 υποψήφιοι!

Υπενθυμίζεται ότι οι ΤΟΜΥ θα είναι μονάδες οικογενειακής ιατρικής με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης. Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει την ευθύνη 2.000 ενηλίκων και κάθε οικογενειακός παιδίατρος την ευθύνη 1.500 παιδιών. Θα παρακολουθεί την υγεία του κάθε εγγεγραμμένου πολίτη και εφόσον χρειάζεται θα παραπέμπει για εξειδικευμένη φροντίδα στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο. Στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ, οι πολίτες πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά στη μονάδα και στον οικογενειακό γιατρό. Στις περιοχές που δεν καλύπτονται από ΤΟΜΥ, ρόλο οικογενειακού γιατρού θα αναλάβει και ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα δέχεται πολίτες στο ιατρείο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή