ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: «Ωμός εκβιασμός» η απόφαση του ΣΕΕΒΙ για τα συγγράμματα

yp-paideias-omos-ekviasmos-i-apofasi-toy-seevi-gia-ta-syggrammata-2212320

Για «ωμό εκβιασμό» κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) που διεκδικεί τα οφειλόμενα από τον Μάιο του 2016.

Μάλιστα, δίνει πολιτικό χρώμα στην κίνηση του Συλλόγου, λέγοντας: «Η απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ – με την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ – περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές, δεν είναι παρά ένας ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Το Υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες. Οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο μέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος. Την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις του Υπουργείου που θα επίσπευδαν τις πληρωμές προκαλώντας εύλογες απορίες.

Στην ίδια συζήτηση, εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι – δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή) διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ.

Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσουν».

Για το θέμα υπάρχουν οξύτατες ανακοινώσεις κατά του υπουργείου από ΝΔ και Ποτάμι, ενώ σχετική επερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και η ΔΗΣΥ.

«Η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας θέτει σε άλλον έναν κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου», σχολίασε από την πλευρά της, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, κ. Νίκη Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Με ερώτησή μας, ήδη από τον Ιούλιο, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική ασφυξία στην οποία οδηγούνταν οι εκδοτικές επιχειρήσεις πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από τις έναντί τους κρατικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ρωτούσαμε, μεταξύ άλλων, πώς θα εξασφαλίσει το Υπουργείο Παιδείας ότι η διανομή των συγγραμμάτων προς τους φοιτητές θα πραγματοποιηθεί ομαλά την ακαδημαϊκή χρονιά που επρόκειτο να ξεκινήσει μετά από μερικούς μήνες. Η σιωπή της ηγεσίας ήταν εκκωφαντική. Και αυτό γιατί δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) να αναστείλει τη διανομή των συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας θέτει σε άλλον έναν κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου, αλλά και το κοινωνικό αγαθό της γνώσης, τα οποία δήθεν υπερασπίζεται».

«H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει με υπερηφάνεια την αναστολή της μείωσης των δαπανών για την παιδεία και για τα μεγάλα επιτεύγματα της (sic) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόσφατο νόμο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», σχολίασε σε σχετική του ανακοίνωση το Ποτάμι. «Τα γεγονότα, όμως, για άλλη μια φορά τους διαψεύδουν, καθώς ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων αναστέλλει τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων προς τους φοιτητές για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο, εξαιτίας της καθυστέρησης αποπληρωμής οφειλών του Υπουργείου Παιδείας που φθάνουν ως το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Φυσικά αυτή είναι μια γνώριμη τακτική του κρατικού μηχανισμού που αμελεί σκόπιμα να αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους, χτίζοντας έτσι στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα το success story και την περίφημη υπεραπόδοση των εσόδων. Το πρόβλημα, όμως, εδώ είναι πως αυτό το success story χτίζεται στις πλάτες των χιλιάδων φοιτητών, οι οποίοι για ακόμη μια φορά βρίσκονται όμηροι της πλήρους αδυναμίας του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Τέλος, το Ποτάμι καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά τον κ. Γαβρόγλου «να διευθετήσουν το ζήτημα, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο και να σταματήσει η υποβάθμιση της τριτοβάθμιας της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα». «Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι άνθρωποι που εργάζονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς το κράτος, και εδώ μάλιστα μιλάμε για την πρόσβαση των νέων μας στη γνώση, δεν είναι οι χρήσιμοι "ηλίθιοι" αυτού του τόπου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Γιάννης Μανιάτης κατήγγειλε την κυβέρνηση για ανικανότητα και κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Αναλυτικότερα, σε πρωινή του δήλωση στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Γ. Μανιάτης καταδίκασε την κυβερνητική ασυνέπεια λέγοντας ότι «…το σημερινό θύμα της κυβέρνησης είναι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Η κυβέρνηση εννοεί δωρεάν Παιδεία το να μην πληρώνει τους εκδότες επιστημονικών βιβλίων με αποτέλεσμα οι φοιτητές μας να κινδυνεύουν αυτό το ακαδημαϊκό έτος να μην έχουν συγγράμματα … Βλέπω μια διαρκή προσπάθεια υποβάθμισης και παρακμής αυτού που κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια από τις πολύ μεγάλες πηγές πλούτου της πατρίδας μας που είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια». Αμέσως μετά κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, κο Κ. Γαβρόγλου, μέσω της οποίας ζητά ενημέρωση για το «Ποια άμεσα μέτρα» θα λάβει, «ώστε να διανεμηθούν εγκαίρως τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017- 2018.»