ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάμος: Απροστάτευτοι από τα πρωτοβρόχια οι πρόσφυγες

Σάμος: Απροστάτευτοι από τα πρωτοβρόχια οι πρόσφυγες

Επεσε η πρώτη βροχή στη Σάμο και λόγω του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) του νησιού πολλοί άνθρωποι εγκαθιστούν καλοκαιρινές σκηνές ως κατάλυμα στο παρακείμενο δάσος.

Στο hotspot της Σάμου καθώς μένουν 2.000 άτομα ενώ οι υποδομές προβλέπουν 700. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να φύγουν μάλιστα από το κέντρο διότι υπάρχει βλάβη στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης γεγονός που καθιστά έντονη τη δυσοσμία. 

Σάμος: Απροστάτευτοι από τα πρωτοβρόχια οι πρόσφυγες-1 Σάμος: Απροστάτευτοι από τα πρωτοβρόχια οι πρόσφυγες-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, 1.194 άτομα έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, τα οποία προστέθηκαν στους χιλιάδες εγκλωβισμένους που παραμένουν επί μήνες.

Σε Λέσβο, Σάμο και Χίο, όπου καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες άνθρωποι, οι καλοκαιρινές σκηνές χρησιμοποιούνται από πολλούς ως κατάλυμα, ενώ αρκετοί παραμένουν στις πλατείες ή στους δρόμους με μια κουβέρτα και τα λιγοστά υπάρχοντά τους σπαρμένα στο χώμα, λίγο πριν έρθει ο χειμώνας. «Με την πρώτη βροχή θα έχουμε πλημμύρες και αξεπέραστα προβλήματα διαχείρισης», είχε προβλέψει ο δήμαρχος Λέσβου Σπυρίδωνας Γαληνός.

Τέλος, το γεγονός ότι το 40% των αφίξεων είναι παιδιά και το 20% γυναίκες, ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.