Βαρύ κατηγορητήριο για τον 29χρονο βομβιστή: Μέλος «Πυρήνων», εκτελεστής της επίθεσης κατά Παπαδήμου

Βαρύ κατηγορητήριο για τον 29χρονο βομβιστή: Μέλος «Πυρήνων», εκτελεστής της επίθεσης κατά Παπαδήμου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές του Δεκέμβριου 2016, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του ο ειδικός εφέτης ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας, ο 29χρόνος φέρεται να εντάχθηκε ως μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 

Στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ειδικός εφέτης ανακριτής  κ. Νικόπουλος, αποδίδεται στον 29χρόνο η επίθεση με παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος στις 25 Μαΐου 2017 την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, το οποίο στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να τραυματιστεί ο ίδιος σοβαρά και οι άλλοι δυο επιβαίνοντες ελαφρότερα.

Επίσης στον νεαρό αποδίδεται και η αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.

Αναλυτικά, οι δικαστικές αρχές αποδίδουν στον 29χρόνο την επίθεση σε βάρος του κ. Παπαδήμου και συγκεκριμένα του καταλογίζουν ότι «έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, λογικά αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από αίτια «εξωτερικά» και συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η «έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Επίσης κατά πληροφορίες, στον 29χρόνο αποδίδεται από τις δικαστικές αρχές ότι είναι ο κατασκευαστής των οκτώ τρομοδεμάτων που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής  στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 29χρόνος προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονερι Αττικης.

Η ποινική δίωξη

Σε βάρος του 29χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

1. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

2. Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου 

3. Τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων

Όλα αυτά τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας.

4. Πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων

5. Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα

6. Διακίνηση ναρκωτικών

Παραπέμφθηκε σε ανακριτή κα πήρε προθεσμία για Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο δεύτερος συλληφθείς που σχετίζεται με την υπόθεση (συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας) έχει κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα για κατοχή κροτίδων και παραπέμφθηκε σε αυτόφωρο μονομελές για αύριο, Δευτέρα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε γι’ αυτόν είναι ξεχωριστή αλλά έγινε από κοινού η μεταγωγή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή