ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο οικονομολόγος και συγγραφέας Κώστας Βεργόπουλος

Πέθανε ο οικονομολόγος και συγγραφέας Κώστας Βεργόπουλος

Πέθανε την Πέμπτη στο Παρίσι σε ηλικία 75 ετών ο σπουδαίος οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας Κώστας Βεργόπουλος, έπειτα από σύντομη νοσηλεία. Ο θάνατός του προήλθε από αιμάτωμα στο κεφάλι. 

Γεννημένος το 1942 στην Αθήνα, ο Κώστας Βεργόπουλος σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικά στη Σορβόννη, στην οποία αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Το 1974 εξελέγη καθηγητής οικονομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το 1992 καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 έχει τη θέση καθηγητή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8, ενώ περάσει ως επισκέπτης καθηγητής και από διάφορα πανεπιστήμια της βόρειας και νότιας Αμερικής.

Παράλληλα, εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υπήρξε και διευθυντής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNITAR), καθώς και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απορρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε επικεφαλής του Vision Group του ASEM, το οποίο είχε σκοπό την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας Ευρώπης-Ασίας, και επίσης ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών έργων, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μεταφραστεί από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες.

Στα επιστημονικά του έργα περιλαμβάνονται:

Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1975.
Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη, 1993.
Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα, 1994.
Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999.
Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000
Το μεγάλο ρήγμα, 2007.
Η ανάρμοστη σχέση, 2012.
Το μαύρο και το κόκκινο, 2014.
Η νέα παγκόσμια αναταραχή, 2017.