ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντονής: «Χειροβομβίδα» στους θεσμούς τα περί πολιτικής παρέμβασης στην άδεια Κουφοντίνα

Κοντονής: «Χειροβομβίδα» στους θεσμούς τα περί πολιτικής παρέμβασης στην άδεια Κουφοντίνα

Αισθηση προκαλεί η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υπεραμυνόμενος της απόφασης της δικαιοσύνης για χορήγηση διήμερης άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα, που αφαίρεσε κατά το παρελθόν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Mιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Κοντονής τόνισε πως η συγκεκριμένη άδεια δεν χορηγήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από την αρμόδια επιτροπή, της οποίας προΐσταται Αντιεισαγγελέας Εφετών, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Ο υπουργός τόνισε ότι δε συνιστά αμνηστία για τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε, συμπληρώνοντας πως η καταδίκη των πράξεών του, τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από την κοινωνία, είναι δεδομένη. «Επιτίθενται στην κυβέρνηση για μία πράξη, η οποία δεν είναι πολιτική», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «χειροβομβίδα» στους θεσμούς οι ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε εισαγγελέα, παρεμβαίνοντας έτσι στο έργο της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, οι κρατούμενοι των οποίων στερούνταν ανάλογων ευεργετημάτων, ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως οι φυλακές «Τύπου Γ» όχι μόνο δεν έλυσαν προβλήματα, αλλά τα αύξησαν. «Είναι τουλάχιστον τυχοδιωκτικό να λένε ότι καταργήθηκαν για να παίρνουν κάποιοι άδεια, καταντάει γελοίο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι νόμοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν ήταν «εφεύρεση» του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε ο κ Κοντονής, και προσέθεσε εμφατικά πως η κυβέρνηση παρέλαβε «κολαστήρια» και όχι σωφρονιστικά καταστήματα.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο νόμος για τις άδειες κρατουμένων ισχύει από το 1989, έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, με τελευταία το 2009 όταν υιοθετήθηκε ένα αυστηροποιημένο πλαίσιο από τον Νίκο Δένδια. «Το αυστηροποιημένο πλαίσιο που βρήκαμε, δεν το αγγίξαμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε δοθεί άδεια σε άλλο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», το οποίο μάλιστα δεν είχε επιστρέψει.

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αλεξίας Μπακογιάννη, η οποία μίλησε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή και διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τοποθετήθηκε δημόσια, όπως έκανε στην περίπτωση της Ηριάννας, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι έθεσε ένα ερώτημα στη Βουλή που είχε να κάνει με το δικαίωμα αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο, όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν, ακόμη και σε περιπτώσεις εμπόρων ναρκωτικών.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε πως το ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. «Ό,τι ισχύει στον νόμο για όλους τους κρατουμένους, ισχύει και για τον Κουφοντίνα», υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας είναι ίδιες για όλους τους κρατουμένους.   

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)