Η ιστορία του διπλωμάτη-συμβόλου της ελληνορουμανικής φιλίας

Η ιστορία του διπλωμάτη-συμβόλου της ελληνορουμανικής φιλίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιστορία που πηγαίνει πίσω στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώνει δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, είναι η ιστορία ενός «αγίου» της διπλωματίας, του Ράντου Σ. Αριόν (1904-1991). Aλλά είναι και μια ιστορία που συνεχίζεται όχι μόνο γιατί οι απόγονοι του Αριόν εξακολουθούν να ζουν στην Αθήνα, αλλά και γιατί ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρουμανία διατηρήθηκε ενεργός επί 70 και πλέον χρόνια.

Είναι, χωρίς αμφιβολία, μία ασυνήθιστη ιστορία που αγγίζει και ενώνει τη διπλωματία, τη φιλανθρωπία, τις διμερείς σχέσεις αλλά και τη φιλοπατρία, τους οικογενειακούς δεσμούς και την ανάγκη να ανήκεις σε μία ή δύο πατρίδες όπως και να υπηρετείς μια υψηλή ιδέα. Πρόσφατα, οργανώθηκε στο Βουκουρέστι ο επαναπατρισμός των λειψάνων του Ράντου Σ. Αριόν, σε μία συγκινητική τελετή στο ιστορικό κοιμητήριο Μπέλου (Bellu), μια πράξη μεγάλου συμβολισμού που έφερε και πάλι κοντά τις δύο χώρες.

Ο Ράντου Αριόν επέλεξε την Ελλάδα δύο φορές. Το 1938, όταν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ως πόστο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα (και επέλεξε την Αθήνα) και το 1946, όταν αρνήθηκε να επιστρέψει στη Ρουμανία (που είχε πλέον καταληφθεί από τους κομμουνιστές) και επέλεξε να συνεχίσει την οικογενειακή ζωή του στην Ελλάδα.

Ο Αριόν –ή, για να το πούμε ορθότερα, η οικογένεια Αριόν– είναι σύμβολο της ελληνορουμανικής φιλίας. Oχι μόνον γιατί ο ίδιος ο Αριόν πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραμείνει στην Αθήνα ώς το τέλος της ζωής του, όχι γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αλλά γιατί ο ίδιος, ένας σπάνιος άνθρωπος βαθιάς παιδείας και καλλιέργειας, αγάπησε τον ελληνικό λαό, τον βοήθησε στις δύσκολες ώρες, και, αν και υπήρξε ευεργέτης πολλών, παρέμεινε σεμνός και χαμηλόφωνος ώς το τέλος. Η τελετή, συνεπώς, στο Βουκουρέστι, που έφερε και πάλι κοντά τις ελληνορουμανικές διπλωματικές δυνάμεις, ήταν ένα χρέος που ένιωθε η οικογένεια απέναντι στη μνήμη του. Ηταν μία κίνηση που ολοκληρώνει έναν μεγάλο κύκλο πολλών δεκαετιών. Στην τελετή παρόντες ήταν ο στρατηγός Eugen Porojan, υπασπιστής του βασιλέα Μιχαήλ της Ρουμανίας (με τον οποίον συνδεόταν φιλικά ο Αριόν), ο υφυπουργός των Εξωτερικών της Ρουμανίας, πρέσβης Βίκτορ Μικούλα, ο Ελληνας πρεσβευτής στο Βουκουρέστι, Βασίλης Παπαδόπουλος και δύο εκπρόσωποι του υπουργείου της Ρουμανικής Διασποράς, η κυρία Αλιόνα Νεγκόιτα και ο κ. Ντανιέλ Λούτα-Ντουμιτράσκου.

Η οικογένεια

Και φυσικά, η οικογένεια Αριόν από την Αθήνα. Ο Ράντου Αριόν ήταν παντρεμένος με τη Βιορίκα Αριόν και απέκτησαν δύο παιδιά. Ο μεγάλος, ο Κωνσταντίνος, ήταν νήπιο όταν οι Αριόν ήρθαν στην Αθήνα για πρώτη φορά, και ο δεύτερος γιος, ο Σκαρλάτ, αρχιτέκτων, γεννήθηκε στην Ελλάδα και έκτοτε ζει εδώ. Η προσφορά του Ράντου Αριόν δεν έχει ακόμη έρθει πλήρως στο φως. Πέραν από το μεγάλης έκτασης και αθόρυβο φιλανθρωπικό έργο του απέναντι στους χειμαζομένους Αθηναίους, την εποχή της γερμανικής και ιταλικής κατοχής, ο Αριόν διέσωσε και το αρχείο της ρουμανικής διπλωματικής αποστολής στη διάρκεια του πολέμου, το οποίο επεστράφη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας το 1992 από τον γιο του, Κωνσταντίνο.

Ο Αριόν είχε μια ευγενή και καλλιτεχνική ψυχή και είχε αγαπήσει την Αθήνα. Ενα άγνωστο σκέλος αυτής της πτυχής του θα έρθει σύντομα στο φως σε έκδοση που ετοιμάζουν οι εκδόσεις Γκοβόστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή