ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισαγγελική έρευνα για τα Paradise Papers

Εισαγγελική έρευνα για τα Paradise Papers

Eρευνα για τα λεγόμενα Paradise Papers, που δημοσιεύθηκαν και στη χώρα μας με φυσικά και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, διέταξε η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers θα ελεγχθούν και κατά μόνας, αλλά και συνδυαστικά με τις λοιπές λίστες που διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς (Μπόργιανς, Ρηνανίας κ.ά.), προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτοι για αξιόποινες πράξεις όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Το πρώτο βήμα θα είναι η παραλαβή των στοιχείων ελληνικού ενδιαφέροντος και η αξιολόγησή τους σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα ή μη της ύπαρξης εξωχώριων εταιρειών, καθώς το θέμα κινείται, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, στο όριο νομιμότητας και παρανομίας. Για τον λόγο αυτόν, η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη έχει προκρίνει τη συνδυαστική εξέταση των στοιχείων της συγκεκριμένης λίστας με άλλες που ήδη υπάρχουν από καιρό στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων.

6.000 «ελληνικά»

Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, περισσότερα από 6.000 έγγραφα (από τα συνολικά 6,5 εκατομμύρια της διαρροής) είναι σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα, εμπεριέχοντας 130 ονόματα και 252 διευθύνσεις στην ημεδαπή. Προέρχονται από δικαιοδοσίες όπως η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομίνικα, η Λαμπουάν, οι Νήσοι Μάρσαλ, το νησί Νέβις και η Αγία Λουκία.