Μάνδρα: Ενισχύσεις και απόγνωση μέσα στη λάσπη

Μάνδρα: Ενισχύσεις και απόγνωση μέσα στη λάσπη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν ατελείωτο αγώνα με τις λάσπες έχουν αποδυθεί οι κάτοικοι της Μάνδρας, καθώς σε μεγάλο μέρος της πόλης η εικόνα παραπέμπει σε ολική καταστροφή. Οι περισσότεροι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους να καθαρίσουν τα σπίτια τους. Βαριά πάνω από τη Δυτική Αττική πέφτει η σκιά των –πλέον– 21 νεκρών, ενώ υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης ύψους 5.000 ευρώ για «όλα τα νοικοκυριά που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπ. Υποδομών έχουν υποστεί ζημιές». Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας και της παραλίας της Κατερίνης.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. Επιπλέον της έκτακτης ενίσχυσης υπάρχουν αποζημιώσεις που προβλέπονται ήδη από τον νόμο και αφορούν την επιδιόρθωση κτιρίων. Για ανακατασκευή κατοικίας και επαγγελματικού χώρου προβλέπονται 1.000 και 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχα.

Για επιδιόρθωση προβλέπονται 60 ευρώ/τ.μ. για κατοικίες και 40 ευρώ/τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους, ενώ προβλέπονται μικρότερα ποσά για αποθήκες. Το 60% είναι δωρεάν κρατική αρωγή και το 40% άτοκο δάνειο. Μέχρι χθες τα τεχνικά κλιμάκια του υπ. Υποδομών και Μεταφορών είχαν εξετάσει 1.573 κτίρια στην περιοχή, από τα οποία 1.184 χρήζουν αποζημίωσης. Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 1.261 αυτοψίες και τα 897 κτίρια έχουν πληγεί.

Στη Νέα Πέραμο διεξήχθησαν 302 αυτοψίες, όπου καταγράφηκαν 287 κτίρια που χρήζουν αποζημίωσης. Εγιναν και 10 αυτοψίες στην περιοχή της Ελευσίνας. Τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, που είναι υπεύθυνα για την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις, έχουν δεχθεί συνολικά 345 αιτήσεις και είχαν πραγματοποιήσει μέχρι την Κυριακή 258 αυτοψίες, ενώ ακόμα 33 ήταν προγραμματισμένες για χθες.

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί και στους δήμους για την κάλυψη των αναγκών στα δίκτυα και στις υποδομές. Οπως ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας θα ενισχυθεί με 500.000 ευρώ και ο Δήμος Μεγαρέων με 400.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, κόντρα έχει ανάψει μεταξύ της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη. Με επιστολή της προς τους δημάρχους Αττικής, η περιφερειάρχης σημείωσε πως «τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι συνάδελφοι διατυπώνουν απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την αντιπλημμυρική πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της δυσφήμησης», ανέφερε, παραθέτοντας στοιχεία για τα αντιπλημμυρικά έργα που προωθεί η περιφέρεια (170 έργα συνολικού προϋπολογισμού 550.697.466,1 εκατ.).

Ο κ. Πατούλης απάντησε πως «η κ. Δούρου παραδέχεται έμμεσα ότι έλεγε ψέματα στους πολίτες της Αττικής προεκλογικά, όταν τους υποσχόταν τον Οκτώβριο του 2014 ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγορεί την περιφερειάρχη πως «κρύβεται πίσω από έναν δασάρχη για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της να κάνει το αυτονόητο, να υλοποιήσει το πρόγραμμά της».

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής, αποφάσισε τη δημιουργία κλιμακίων που θα αναλάβουν την καταγραφή και άμεση απομάκρυνση προς ανακύκλωση των κατεστραμμένων οικοσκευών και οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή