ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σοβαρά λάθη της Περιφέρειας για τη Μάνδρα

Τα σοβαρά λάθη της Περιφέρειας για τη Μάνδρα

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των φονικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική μετά και τη διακοπή του περιφερειακού συμβουλίου και την αποχώρηση της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, τη Δευτέρα το βράδυ. Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η περιφερειάρχης χθες, για πρώτη φορά από την αρχή της θητείας της, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κάλεσε στο γραφείο της τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκειμένου να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα για τον τρόπο λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Στελέχη της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, πάντως, χθες ανέφεραν ότι η κ. Δούρου έπεσε θύμα του τρόπου που ασκεί πολιτική, έχοντας κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με όσους έχουν σχέση με την προηγούμενη αρχή.

Οπως αποκαλύπτει η «Κ», η περιφερειάρχης αντικατέστησε για άγνωστο λόγο πριν από οκτώ μήνες τον διευθυντή Οργάνωσης και Τεχνικών Υπηρεσιών και Εργων, ο οποίος γνώριζε σε βάθος και είχε χειριστεί για πολλά χρόνια τα έργα της περιφέρειας. Στη θέση του, αναφέρουν ασφαλείς πηγές, τοποθετήθηκε άνθρωπος ο οποίος δεν είχε τις ίδιες γνώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, αναπάντητο μένει τόσες ημέρες μετά την καταστροφή το ερώτημα γιατί η Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει την απόλυτη αρμοδιότητα για τη διάνοιξη των ρεμάτων (καθαρισμός ρεμάτων) ενόψει χειμώνα, δεν είχε πραγματοποιήσει τις σχετικές εργασίες. «Η κριτική έχει εστιαστεί στα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες για να γίνει ένα έργο στην Ελλάδα παίρνουν χρόνια. Ομως θα έπρεπε να έχει γίνει καθαρισμός», αναφέρει στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής.

Περιφερειακό συμβούλιο

Ενώ η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης όσον αφορά τις ευθύνες για τα δραματικά γεγονότα στη Δυτ. Αττική, αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την προηγούμενη Δευτέρα με θέμα τις πλημμύρες.

Από την αρχή της συνεδρίασης εντός της αίθουσας βρίσκονταν εκπρόσωποι των κατοίκων της Μάνδρας, οι οποίοι υποστηρίζονταν κατά κύριο λόγο από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής», που πρόσκειται στο ΚΚΕ, φωνάζοντας συνθήματα. Η ένταση ανέβηκε όταν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, οι συγκεντρωμένοι αποκάλεσαν τους αντιπεριφερειάρχες «δολοφόνους». Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θ. Σχινάς αποφάσισε τη διακοπή της διαδικασίας, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους περιφερειακούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τους οποίους δεν κατάλαβαν ότι η διακοπή ήταν οριστική.

Σε ανακοίνωσή του, ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, αναφερόμενος στη διακοπή της συνεδρίασης, σημείωσε ότι «η περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου βρίσκεται σε πανικό και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος», χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή της «πρωτοφανή και απαράδεκτη ενέργεια». Ταυτόχρονα, όμως, ο τέως περιφερειάρχης, ο οποίος ασκεί συνήθως δριμεία κριτική, αυτή τη φορά κράτησε εξαιρετικά ήπιους τόνους όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει. Μάλιστα, χθες έδωσε στη δημοσιότητα σειρά εγγράφων για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα τόσο κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Δούρου.