ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλαστά διαβατήρια στη μαύρη αγορά της Αθήνας

Πλαστά διαβατήρια στη μαύρη αγορά της Αθήνας

Η ανησυχία του Τόμας ντε Μεζιέρ για τρομοκρατική απειλή στη Γερμανία και στην Ευρώπη είναι μεγάλη και η μεταναστευτική πίεση που δέχεται η χώρα του εξίσου.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Berliner Morgenpost, εδώ και καιρό στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών προκαλούν ανησυχία ειδήσεις από την Ελλάδα περί προσφύγων με πλαστά διαβατήρια, οι οποίοι άλλοτε αποπειρώνται να φτάσουν στη Γερμανία μέσω διαδρομών από την Ιταλία, άλλοτε μέσω απευθείας πτήσεων προς τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, κάποιοι επιχειρούν να πετάξουν από Σαντορίνη, Ρόδο και Ηράκλειο με πλαστά διαβατήρια Ν. Κορέας, Ιταλίας, Βουλγαρίας και Γαλλίας προκειμένου να φτάσουν στη Γερμανία ή σε άλλα κράτη της ΕΕ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αυξημένη κίνηση μέσα στην τουριστική περίοδο και να βρεθούν σε πτήση τσάρτερ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα προμηθεύονται από τη μαύρη αγορά στην Αθήνα έναντι ποσών που κυμαίνονται από 3.000 έως 7.000 ευρώ.

Έτσι, η Γερμανία περίμενε να περάσει η τουριστική κίνηση του καλοκαιριού και χωρίς να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη, θέσπισε από τις 12 Νοεμβρίου εξονυχιστικούς ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια. Προηγήθηκε η γραπτή ενημέρωση της ελληνικής πλευράς μέσα Οκτωβρίου. Η εκδοχή που υιοθετήθηκε από ελληνικούς κύκλους ότι οι εξελίξεις σχετίζονται με προσωπικές φιλοδοξίες του υπηρεσιακού πλέον υπουργού Εσωτερικών ή την πολιτική ρευστότητα στη χώρα κρίνεται ως αβάσιμη.