Στο ΣτΕ εκ νέου οι δικαστές για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Στο ΣτΕ εκ νέου οι δικαστές για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιτήσεις έξι δικαστικών ενώσεων κατά της νέας υπουργικής απόφασης για την ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες, που εκδόθηκε μετά την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που κήρυξε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες των δικαστικών, συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι δικαστικές ενώσεις που παραστάθηκαν με τους συνηγόρους τους ενώπιον της Ολομελείας του ΣτΕ υποστήριξαν, ότι η νέα υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, και δεν ευθυγραμμίστηκε με το περιεχόμενο της, καθώς επί της ουσίας προβλέπει τα ίδια με την προηγούμενη, που ήδη έχει κριθεί αντισυνταγματική και ανυπόσταση.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Δημοσίου, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη ρύθμιση για το πόθεν έσχες σύμφωνη με την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ και εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω ρύθμιση θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα.

Οι δικαστικές ενώσεις, που προσέφυγαν για δεύτερη φορά στο ΣτΕ, οι οποίες  εκπροσωπούν το σύνολο των δικαστικών λειτουργών,  συμφωνούν απόλυτα  με την υποβολή πόθεν έσχες για τους δικαστικούς, κάτι που άλλωστε όλοι οι δικαστές κάνουν για  χρόνια, αλλά έχουν εκφράσει – και αυτό έγινε δεκτό από το ΣτΕ- συγκεκριμένες αιτιάσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες για τους δικαστικούς λειτουργούς και τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση της Ολομέλειας του έκρινε τις ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες των δικαστικών αντίθετες με το σύνταγμα και πρότεινε – δια της αποφάσεως- συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη σύννομη υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή