Τις καθημερινές και σε δύο βάρδιες οι Τοπικές Μονάδες Υγείας

Τις καθημερινές και σε δύο βάρδιες οι Τοπικές Μονάδες Υγείας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτές μόνον τις καθημερινές και με λειτουργία σε δύο βάρδιες, εφόσον το επιτρέπει η στελέχωσή τους, θα είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του επικείμενου –ακόμα– νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως αναφέρεται σε υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια για τον «καθορισμό τρόπου λειτουργίας Τοπικών Μονάδων Υγείας», οι μονάδες θα δέχονται τους εγγεγραμμένους σε αυτές πολίτες σε καθημερινή βάση, πλην των επίσημων αργιών, του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των μονάδων αυτών θα είναι επτάωρο σε δύο βάρδιες και συγκεκριμένα από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες απαραίτητη είναι η εγγραφή αυτών στις ΤΟΜΥ της περιοχής τους. Ο μη εγγεγραμμένος πληθυσμός εξυπηρετείται κατ’ εξαίρεσιν για έκτακτα περιστατικά, σύμφωνα με την κρίση των γιατρών.

Ενδιαφέρον προκαλεί η πολύ σαφής αναφορά στην υπουργική απόφαση για το απόρρητο των πληροφοριών των ΤΟΜΥ. Ετσι, οι απασχολούμενοι στις ΤΟΜΥ δεν επιτρέπεται να ανακοινώνουν ή να παραχωρούν κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης εργασίας τους, είτε μετά τη λήξη αυτής, κάθε είδους εμπιστευτική πληροφορία και δεδομένα, δεν επιτρέπεται να διατηρούν προσωπικό αρχείο ή να μεταφέρουν εκτός ΤΟΜΥ έγγραφα. Η υπουργική απόφαση περιγράφει το καθηκοντολόγιο τόσο των γιατρών όσο και του λοιπού προσωπικού, ενώ προβλέπει, για την παρακολούθηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου (υπενθυμίζεται ότι στην αρχική φάση λειτουργίας της η ΠΦΥ χρηματοδοτείται και από κοινοτικούς πόρους), την τήρηση παρουσιολογίου, και τη διαδικασία «αυτοαξιολόγησης».

Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης έγινε ενόψει της έναρξης λειτουργίας των πρώτων ΤΟΜΥ που αναμένονται το επόμενο διάστημα και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού η πρόθεση του υπουργείου Υγείας ήταν το νέο σύστημα να ξεκινήσει σταδιακά τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η όχι και τόσο επιτυχημένη από πλευράς ενδιαφέροντος των γιατρών προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τις ΤΟΜΥ έγινε τον Αύγουστο. Εως και χθες προσωρινούς πίνακες προσληπτέων και απορριπτέων σε ΤΟΜΥ είχαν δημοσιεύσει πέντε από τις επτά υγειονομικές περιφέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή