Μια ελληνική ομάδα ανάμεσα στους νικητές του βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών

Μια ελληνική ομάδα ανάμεσα στους νικητές του βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περασμένη Πέμπτη ήταν μια μέρα γιορτής για την Ευρώπη και τον ανθρωπισμό. Ανδρες και γυναίκες από τα 28 κράτη – μέλη συγκεντρώθηκαν στο κτίριο Καρλομάγνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να απονείμουν το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών για το 2017, σε πέντε ομάδες οι οποίες με το έργο τους κατάφεραν να συμβάλλουν, έστω και  λίγο, στη μείωση της ανεργίας βοηθώντας παράλληλα συνανθρώπους μας.

«Με την αδιάκοπη εργασία τους και την προσήλωση στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας αποτελούν παράδειγμα για όλους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Ντάσης, κατά τη διάρκεια της απονομής.

Σκοπός των φετινών βραβείων ήταν η ανάδειξη εκείνων των ΜΚΟ που στέκονται αρωγοί στην εξάλειψη φαινομένων αποκλεισμού στις αγορές εργασίας και ενθαρρύνουν ανθρώπους κάθε ηλικίας και προέλευσης να εισέλθουν στον κόσμο της απασχόλησης ή της επιχειρηματικότητας.

Ιδέες πρωτότυπες αλλά κυρίως χρήσιμες, αφού στηρίζουν την είσοδο ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και η πρωτοβουλία του Γερμανού γυναικολόγου Φρανκ Χόφμαν, ο οποίος εκπαιδεύει τυφλές και με μειωμένη όραση γυναίκες να χρησιμοποιούν την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση της αφής τους για να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 

Το ίδιο και το «DUO for a JOB» από το Βέλγιο, το διαπολιτισμικό πρόγραμμα καθοδήγησης που εξασφαλίζει την δωρεάν παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών για 6 μήνες σε νέους μετανάστες που αναζητούν εργασία από άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία σε παρεμφερή τομέα με τον δικό τους.

Ανάμεσα στους πέντε νικητές βρέθηκε και το ιταλικό πρόγραμμα «Progetto Quid» της Cooperativa Sociale Quid που συνδυάζει τον κόσμο της μόδας με την ένταξη ευάλωτων ομάδων  στην αγορά εργασίας αλλά και η ισπανική πρωτοβουλία «Laundry ID»  που αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρία.

REvive Greece: Μια πρωτοβουλία από την Ελλάδα ανάμεσα στους νικητές

«Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Με αυτή τη φράση ο άνθρωπος πίσω από την πρωτοβουλία REvive Greece, Θ. Δημακαράκος, αναδεικνύει το πραγματικό νόημα της φετινής βράβευσης.

Αποστολή της REvive Greece είναι να βοηθήσει πρόσφυγες και μετανάστες  να αφομοιωθούν εργασιακά από τις χώρες υποδοχής καλύπτοντας παράλληλα το έλλειμμα θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο.

Η REvive Greece εκμεταλλεύεται το χρόνο παραμονής των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας, που τις περισσότερες φορές αγγίζει τα δύο χρόνια, για να τους εκπαιδεύσει στις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα σε επιχειρήσεις της χώρας υποδοχής τους.  Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη οι θέσεις προγραμματιστών που παραμένουν κενές υπολογίζονται σε 400.000, ένας αριθμός που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2020.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Δημακαράκος «Οσο καιρό οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν στην Ελλάδα να εγκριθεί η μεταφορά τους σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, εμείς τους εκπαιδεύουμε μέσα από την πρωτοποριακή πλατφόρμα e – learning που διαθέτουμε, και στη συνέχεια τους φέρνουμε σε επαφή με νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συνεργαστούν».

Η εκπαίδευση διαρκεί έξι μήνες και γίνεται εύκολα μέσω του smartphone τους ενώ απαιτείται απλά η βασική γνώση αγγλικών από τον εκπαιδευόμενο. Οι απόφοιτοι του προγράμματος προετοιμάζονται  σε ένα βασισμένο σε πραγματικές συνθήκες εργασίας περιβάλλον ώστε να είναι άμεσα έτοιμοι να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή