ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμπλοκές, πετροπόλεμος και φωτιές στον καταυλισμό της Μόριας-Τουλάχιστον 15 τραυματίες

symplokes-petropolemos-kai-foties-ston-kataylismo-tis-morias-toylachiston-15-traymaties-2224006

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Ολα ξεκίνησαν γύρω στις δέκα όταν Ιρακινοί και Αφγανοί συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό και συγκεκριμένα τη χρήση τουαλετών και μπάνιων.

Στις συμπλοκές συμμετείχαν και Αφρικανοί, οι οποίοι έβαλαν φωτιές σε κάδους και σωρούς απορριμμάτων.

symplokes-petropolemos-kai-foties-ston-kataylismo-tis-morias-toylachiston-15-traymaties0

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα με τραύματα, δυο εκ των οποίων τραυματισμένοι με μαχαίρι. Ένας εξ αυτών εισήχθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες, επίσης, τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές κάηκαν και περίπου 10 σκηνές, στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις. Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις.

Σημειώνεται ότι οι συγκρούσεις είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και πυροδοτούνται από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εντός του hotspot.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Μόρια υπάρχουν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι τη στιγμή που η εγκατάσταση χωράει 2.300 άτομα.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μόρια υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350-500 ασυνόδευτα ανήλικα. Πάνω από 1.500 άτομα κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές, χωρίς θέρμανση φυσικά αλλά και χωρίς επαρκή ρουχισμό.

Μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο ατυχήματος ενώ ουκ ολίγες φορές το δημοτικό συμβούλιο του νησιού έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε γενική απεργία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί η οποία δεν φαίνεται να οδηγείται προς εκτόνωση.

Οι εικόνες για τις συνθήκες διαβίωσης είναι ενδεικτικές, εξηγώντας – μεταξύ άλλων – και το εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Ασύλου, ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό το μήνα Νοέμβριο στα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης τοποθετούνταν στις 72 ημέρες.

«Κατά μέσο όρο διεκπεραιώνονται σε πρώτο βαθμό περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots), οι οποίες καταλήγουν είτε σε χορήγηση δελτίου αιτούντος άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και άρα επιτρέπουν τη μεταφορά στην ενδοχώρα, είτε σε απορριπτική απόφαση ή πράξη (στο 16% των περιπτώσεων κατά την τρέχουσα περίοδο, δεδομένων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτούντες που φθάνουν στα νησιά)».

Ακόμη, όπως διευκρινίζεται από τον Μάρτιο 2016 έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2017 έχουν διεκπεραιωθεί σε πρώτο βαθμό, 33.021 αιτήσεις στα πέντε νησιά, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό συνολικά ανά Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στα νησιά με hotspots έχουν ως εξής:

  • Λέσβος: 4.454
  • Χίος: 1.019
  • Σάμος: 1.022
  • Κως: 846
  • Λέρος: 375
  • Συνολικά:  7.716 αιτήσεις.