Υπαναχωρήσεις και λάθη του Υποδομών για την Εγνατία

Υπαναχωρήσεις και λάθη του Υποδομών για την Εγνατία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τραγέλαφο εξελίχθηκε η «κοινωνική πολιτική» του υπουργείου Υποδομών για τα διόδια στην Εγνατία οδό. Υπό την πίεση των θεσμών, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης αναγκάστηκε να «μαζέψει» τις απαλλαγές από τα διόδια στον οδικό άξονα, διευκρινίζοντας ότι θα ισχύσουν μόνο μέχρι την παραχώρησή του σε ιδιώτη. Μόνο που η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως… γράφει κατά λάθος ακριβώς το αντίθετο, με το υπουργείο να σπεύδει να διευκρινίσει ότι θα υπάρξει άμεση διόρθωση. Η σπουδή, ωστόσο, του υπουργείου να καλύψει χθες την -απολύτως αναμενόμενη- υπαναχώρηση, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης όσων δικαιούνται απαλλαγή, αποδεικνύει τελικά ότι η όλη υπόθεση είναι απλά μια επικοινωνιακή φούσκα. Οπως αποκάλυψε η «Κ» (30.11.2017), ο υπουργός Υποδομών αποφάσισε να θεσπίσει εκτεταμένες απαλλαγές από τα διόδια της Εγνατίας οδού και των αξόνων της για όλους τους ανέργους και τις τοπικές μετακινήσεις (εξαιρώντας ελάχιστες περιοχές). Η απόφαση ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε την αντίδραση των θεσμών: σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόσυρσή της τέθηκε μετ’ επιτάσεως από τους θεσμούς και συμπεριελήφθη στα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης.

Ετσι, το υπουργείο Υποδομών ήρθε χθες να τροποποιήσει την απόφαση, προκειμένου να διευκρινίσει ότι οι απαλλαγές θα ισχύουν μόνο για όσο διάστημα ο άξονας παραμένει υπό κρατικό έλεγχο (και συνεπώς δεν δεσμεύουν τον όποιο υποψήφιο επενδυτή). Μάλιστα, η αναφορά στην παραχώρηση γίνεται με έμμεσο τρόπο, με βάση την υποχρέωση της χώρας να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μελλοντικές ανατιμολογήσεις στα διόδια για τα βαρέα οχήματα, διαδικασία που είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις παραχώρησης.

Μόνο που το κείμενο της υπουργικής απόφασης γράφει τελικώς το αντίθετο: αντί να αναφέρει ότι η απαλλαγή θα ισχύει μέχρι την παραχώρηση, λέει ότι… θα ισχύει κατά την παραχώρηση: «Οι απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία οδό και στους κάθετους αυτής άξονες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση, θα ισχύουν είτε α) κατά την πλήρη θέση σε λειτουργία του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας είτε β) με την έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE)», αναφέρεται. Σε ερώτηση της «Κ», πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού διευκρίνισαν ότι έχει γίνει λάθος και πως θα προωθηθεί άμεσα η σχετική διόρθωση.

Υποβολή αιτήσεων

Εν τω μεταξύ, υπολογίζοντας τον θόρυβο που θα δημιουργηθεί, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων (ανέργων και μονίμων κατοίκων των περί την Εγνατία περιοχών) για την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της. Ενδιαφέρον είναι ότι, όπως προκύπτει, η απαλλαγή για τις τοπικές μετακινήσεις αφορά και σε κατοίκους δήμων από τους οποίους… δεν διέρχεται η Εγνατία, όπως λ.χ. ο Δήμος Σαμοθράκης. Η προχειρότητα με την οποία το υπουργείο έχει διαχειριστεί το θέμα σε όλες του τις εκφάνσεις (από το πώς θεσπίστηκε η απαλλαγή μέχρι το σε ποιους αφορά) αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια επιλογή καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή