Δεκτή στη Βουλή κατά πλειοψηφία η ρύθμιση για σαρία

Δεκτή στη Βουλή κατά πλειοψηφία η ρύθμιση για σαρία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, για τις δικαιοδοσίες των μουφτήδων. Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι «προχωράμε σε ένα βήμα ισονομίας και δημοκρατίας μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο, με πλήρη σεβασμό της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας μας.

Εχει τεράστια σημασία να συζητάμε ψύχραιμα ζητήματα μειονοτήτων και να μην τα χρησιμοποιούμε για μικροπολιτικούς σκοπούς», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση έρχεται σε μια στιγμή που και στην Ευρώπη είναι επίκαιρο το θέμα του μουσουλμανικού πληθυσμού.

«Είναι μια νέα κατάσταση, εξαιρετικά σύνθετη, που έχει στοιχεία ισλαμοφοβίας, αλλά και μια κατάσταση που έχει ξαναβάλει στο τραπέζι θέματα ταυτότητας της Ευρώπης, η οποία ξεχνώντας την ιστορία της θεωρεί ότι τα θέματα αυτά τα έχει λύσει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία της Δυτικής Θράκης, από τους 2.200 γάμους που έγιναν την τελευταία τριετία, οι 683 είναι πολιτικοί, δηλαδή ποσοστό 30%. «Αρα ο μουσουλμανικός πληθυσμός επιμένει σε ποσοστό 70% στον θρησκευτικό γάμο. Αυτό σημαίνει ότι το “ταυτοτικό” στοιχείο τους θέλουν να το εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο. Με αυτή την έννοια, η προαιρετική εφαρμογή της σαρίας που φέρνει ο νέος νόμος, είναι ένα πρώτο στέρεο βήμα που σέβεται τη σημερινή κατάσταση της μειονότητας.

Προφανώς πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα», είπε ο υπουργός, τονίζοντας: «Οι μειονότητες είναι ιστορικές κατηγορίες. Εχουν μια χωροχρονικότητα που καθορίζει διαφορές ακόμη και ανάμεσα σε άτομα με την ίδια θρησκεία». Τέλος, από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν έξι πιλοτικά νηπιαγωγεία στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή