ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεννηματά σε Τσίπρα: Η διγλωσσία δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση

gennimata-se-tsipra-i-diglossia-dyskoleyei-ti-diapragmateysi

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία αναμένεται να κάνει δηλώσεις από το Γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Χθες, μια διαρροή από πλευράς Χαρ. Τρικούπη ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πολεμικό κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ.

Ολα ξεκίνησαν όταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, κορυφαίοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μια άτυπη ενημέρωση, δημοσιοποίησαν πως η πρόεδρος του κινήματος κατέθεσε αίτημα προς τον κ. Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε στον πρωθυπουργό την –παγίως εκπεφρασμένη– θέση της πως χειρίζεται το μείζον εθνικό θέμα με τρόπο που θέτει τα εθνικά συμφέροντα σε κίνδυνο, επιλέγοντας τη «μυστική διπλωματία».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη Χαρ. Τρικούπη για «ψέματα». «Κύκλοι» του Μαξίμου έκαναν λόγο για «ανακριβείς διαρροές πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση» η Φώφη Γεννηματά.