«Ευάλωτη» η Πανεπιστημιούπολη ΕΚΠΑ

«Ευάλωτη» η Πανεπιστημιούπολη ΕΚΠΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ηγεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνου Στεφανίδη, για ληστείες, τραυματισμούς και καθεστώς βίας και φόβου στην Πανεπιστημιούπολη. «Δυστυχώς, κάθε μέρα πλέον, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω της γενικευμένης ανομίας που επικρατεί. Από μικροκλοπές και διαρρήξεις μέχρι περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, όπως το πρόσφατο μαχαίρωμα φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Ολοι πια έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει –λόγω της ιδεοληψίας της– να προστατεύσει την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο νόμος Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ, που επανέφερε με εντελώς ασύδοτο τρόπο το άσυλο, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άνδρα ανομίας», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτή η ντροπιαστική κατάσταση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί και όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και εννοώ και τις πανεπιστημιακές αρχές. Η ανομία δεν αντιμετωπίζεται ούτε διά της ανοχής ούτε πόσο μάλλον της σιωπής. Χρειάζονται άμεσες δράσεις και η Ν.Δ. θα αναλάβει και θα στηρίξει σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει και την ατολμία και την ανικανότητά της να πατάξει την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «ένας από τους πρώτους νόμους της Ν.Δ. θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων. Σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα με την αυτονόητη διασφάλιση της ελευθερίας της άποψης. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει άσυλο και όχι η σημερινή κατάντια που επέτρεψε η κυβέρνηση μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άσυλο εγκληματιών».

Την ίδια στιγμή, χθες, πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι στην Πανεπιστημιούπολη φύλακες περιπολούσαν με αυτοκίνητο του ιδρύματος τους χώρους της. Ωστόσο, η Πανεπιστημιούπολη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, καθώς οι ανοιχτοί χώροι της είναι μεγάλοι ενώ η αστυνομία δεν παρεμβαίνει, καθώς οι χώροι καλύπτονται από το άσυλο. Ενδεικτικά, περιπολικά της αστυνομίας εισέρχονται στους χώρους της μόνο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, στην περίπτωση της καταδίωξης κακοποιών. Βεβαίως, η επίκληση του ασύλου είναι προσχηματική, αφού υπάρχει κίνδυνος –σε περίπτωση ληστείας– για τη ζωή κάποιου φοιτητή ή εργαζομένου.

Παράλληλα, υπάρχει ένα πλέγμα φόβου, καθώς φοιτητές και εργαζόμενοι αρνούνται να προβούν σε καταγγελίες. Οι κλοπές, οι ληστείες και η διακίνηση ναρκωτικών είναι τα βασικά προβλήματα της Πανεπιστημιούπολης που καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων, ανάμεσα στους Δήμους των Αθηναίων, Καισαριανής και Ζωγράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή