Σε ιδιώτη τα απορρίμματα Ηλείας

Σε ιδιώτη τα απορρίμματα Ηλείας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει ένα παράδειγμα στη χώρα μας για το… πόσο στραβά μπορούν να καταλήξουν τα πράγματα σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών, η Ηλεία είναι ίσως το καλύτερο. Την τελευταία πενταετία ο νομός έχει ζήσει οριακές καταστάσεις, με τις μεγάλες πόλεις και τις τουριστικές περιοχές κυριολεκτικά να πνίγονται στα σκουπίδια. Πλέον, οι τοπικές αρχές έχουν διευθετήσει προσωρινά την κατάσταση και αποφάσισαν να επιστρέψουν στη λύση της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ), με τη συναίνεση πλέον του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αγνωστη παραμένει η τύχη των δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων, που είναι δεματοποιημένοι σε δύο σημεία στον νομό.

Την Παρασκευή ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος παρευρέθη σε συνεδρίαση του τοπικού φορέα (ΦΟΣΔΑ) Ηλείας για τα σκουπίδια και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προκρίνει τελικά τη λύση του ΣΔΙΤ, με κάποιες βελτιώσεις. Ανάμεσα σε αυτές, η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60.000 σε 45.000 τόνους ετησίως, η κατασκευή Κέντρου Διαχείρισης κοντά στη σημερινή μονάδα ώστε να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα με τη συνεπακόλουθη επιβάρυνση και η χωριστή διαχείριση των ανακυκλώσιμων (χωρίς αυτή να χρεώνεται στους δήμους). Υποσχέθηκε δε ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον Φεβρουάριο, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Η χρονική απόσταση, ωστόσο, μέχρι τη λύση δεν είναι μικρή. Εν τω μεταξύ, όλος ο νομός στέλνει πλέον τα απορρίμματά του στον ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς (στην Αμαλιάδα), σε χώρο που ενοικιάζεται από τη μονή Αγίου Νικολάου Φραγκοπηδήματος. Προκειμένου να μη θάβονται όλα χύδην (κάτι που είναι αντίθετο στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.) λειτουργεί στο σημείο μια κινητή μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης, μισθωμένη από ιδιώτη (Μεσόγειος Α.Ε.).

«Ανάδοχος στη ΣΔΙΤ υπάρχει από το 2014. Δεν προχωρήσαμε παρότι διαθέταμε όλες τις εγκρίσεις, αρχικά γιατί είχαμε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι στις ΣΔΙΤ και μετά γιατί έπρεπε να τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα», λέει ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, δήμαρχος Ηλιδας, Χρήστος Χριστόπουλος. «Εν τω μεταξύ, έγινε μια διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση που κατέληξε σε κάποιες αλλαγές στο έργο, με τις οποίες συμφωνούμε. Τελικά το υπουργείο Οικονομίας μας βοήθησε να επανεντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ. Οσο για το Κέντρο Διαλογής (ΚΔΑΥ), θα κατασκευαστεί ως χωριστό δημόσιο έργο (σ.σ. το έργο δεν είναι ακόμα ώριμο μελετητικά). Μέχρι λοιπόν ο ιδιώτης να κατασκευάσει τη νέα μονάδα στην Τριανταφυλλιά, θα συνεχίσουμε με την κινητή μονάδα διαλογής και εκτιμούμε ότι δεν θα ξαναβρεθούμε στην ίδια δυσχερή θέση».

Ενα σοβαρό ζήτημα είναι και η τύχη των σκουπιδιών που απλά δεματοποιήθηκαν, τις περιόδους που το πρόβλημα των σκουπιδιών είχε φθάσει στα άκρα. Σήμερα στον Πύργο (περιοχή Ποτόκι) βρίσκονται περίπου 100.000 τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών από την περίοδο 2009-2012 (!) και στην Αμαλιάδα (Κονιδέικα) ακόμα 20.000 τόνοι. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι οι ποσότητες από τα Κονιδέικα μπορούν να οδηγηθούν σε επεξεργασία (αν και είναι δύσκολο να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα από σκουπίδια που σαπίζουν επί μία διετία), ενώ αναζητείται λύση για το Ποτόκι.

Το κόστος

Οσον αφορά το έργο, προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί από το 2014 η κοινοπραξία Μεσόγειος Α.Ε. – J&PΑΒΑΞ Α.Ε. – ΑΑΓΗΣ Α.Ε. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι 39 εκατ. ευρώ (22 εκατ. ιδιωτικών πόρων και 17 εκατ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων). Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 80.000 τόνων ετησίως θα περιλαμβάνει μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και αναερόβιας κομποστοποίησης με παραγωγή κομπόστ και ενέργειας, με στόχο υψηλό ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (35%) και εκτροπής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (73%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT