Θεσσαλονίκη: Η βιομηχανία που κατασκευάζει 50.000 χαρταετούς ετησίως

Θεσσαλονίκη: Η βιομηχανία που κατασκευάζει 50.000 χαρταετούς ετησίως

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια μικρή βιοτεχνία στη Θεσσαλονίκη ξεκινάνε το ταξίδι τους στους ελληνικούς αιθέρες χιλιάδες πολύχρωμοι χαρταετοί, που «απελευθερώνονται» κυρίως την Καθαρά Δευτέρα. Ο λόγος για την οικογενειακή επιχείρηση του Κωστή Καρανικόλα, την μοναδική στην Ελλάδα που κατασκευάζει με κάθετη παραγωγή περισσότερους από 50.000 χαρταετούς ετησίως, οι οποίοι διατίθενται σε όλα τα μεγάλα καταστήματα πανελλαδικά.

«Κάθε χρόνο, η δουλειά ξεκινάει εκ νέου για εμάς την Καθαρά… Τρίτη» εξηγεί χαριτολογώντας ο Κωστής Καρανικόλας από το εργαστήριό του στις Συκιές, στο κατασκευάζονται χαρταετοί σε επαγγελματικό επίπεδο για περισσότερα από 35 χρόνια. Η δουλειά ξεκινάει από τα πολύ αρχικά στάδια, από την ξυλεία δηλαδή, που επιλέγουν επιμελώς για να φτιάξουν τα πηχάκια. «Διαλέγουμε μόνο λεύκα και κόβουμε σε δικό μας εργαστήριο τα πηχάκια. Στη συνέχεια συναρμολογούμε τον σκελετό. H συρραφή γίνεται με κόλλα του πλαστικού σχεδίου -επιλέγουμε πλέον πλαστικό σε σχέση με το χαρτί, γιατί είναι πιο ελαφρύ- και βάζουμε τέλος στα ζύγια» εξηγεί ο Νίκος Καρανικόλας, ο 35χρονος γιος της οικογένειας, ο οποίος έχει αναλάβει πλέον την επιχείρηση.

Όσο για την επιλογή των σχεδίων, γίνεται μετά από ενημέρωση από μεγάλα καταστήματα παιδικών ειδών για τα animation που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών καταναλωτών την επόμενη χρονιά. «Φέτος βγάλαμε περισσότερα από 20 σχέδια με μακέτες από αγαπημένα παιδικά animation, ποδοσφαιρικές ομάδες και διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Προσπαθούμε να "αφουγκραζόμαστε" την αγορά πολλούς μήνες πριν από την Καθαρά Δευτέρα για να ξέρουμε τα σχέδια που θα προτιμήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά» λέει ο Νίκος Καρανικόλας.

Κρίση στο επάγγελμα λόγω καιρού

Φέτος, από την βιοτεχνία Καρανικόλα, θα «πετάξουν» στους ουρανούς 50.000 χαρταετοί. Η δουλειά δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, αλλά από τον καιρό που κάνει κάθε τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. «Από το 2009 και για επτά συνεχόμενα χρόνια, οι προβλέψεις για τον καιρό το εορταστικό αυτό τριήμερο, που επιβεβαιώθηκαν, έδιναν βροχές, με αποτέλεσμα να πέσουν κάθετα οι πωλήσεις μας και να φτάσουμε τα 22.000 τεμάχια από 80.000 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια με ηλιοφάνεια. Από πέρσι, που ο καιρός μας έκανε το χατίρι, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και φέτος φτάσαμε στις 50.000 και συνεχίζουμε ακόμα και τελευταία στιγμή να δεχόμαστε παραγγελίες» διευκρινίζει ο Κωστής Καρανικόλας.

Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο καιρός για τις πωλήσεις χαρταετού, ότι «η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί στην ουσία την πρώτη μεγάλη "έξοδο" μετά τον χειμώνα και ειδικά στις οικογένειες, κανείς δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι των παιδιών που χαίρονται με το πέταγμα ενός χαρταετού, με ένα χαμηλό κόστος αγοράς, από πέντε έως 10 ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή