Εγγραφο Ράικου για φάρμακα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λάδι στη φωτιά» στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη εμπλοκή και του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση της Novartis, έρχεται να βάλει επιστολή-καταγγελία για παράτυπες τιμολογήσεις φαρμάκων το 2016, το οποίο δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Η επιστολή είχε αποσταλεί στην τέως εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία και τη διαβίβασε τον Μάρτιο του 2017 –έξι μήνες πριν από την παραίτησή της– στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σέβη, με το αίτημα να συσχετιστεί με τη δικογραφία Novartis.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αποστολέας της καταγγελίας ισχυρίζεται ότι έγινε «απάτη» κατά την τιμολόγηση φαρμάκων το 2016, ενώ κάνει ειδική αναφορά σε υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ειδικότερα, κατά τον αποστολέα, στην τελευταία τιμολόγηση του 2016 «υπήρξε προκλητική μεταχείριση εταιρειών που τα φάρμακά τους έπρεπε να τιμολογηθούν μέχρι και 75% χαμηλότερα. Ομως, τους δόθηκε παρανόμως η δυνατότητα να εκδώσουν εθελοντικά έκπτωση μέχρι 10% και ωφελήθηκαν αυτοί και οι “άλλοι” το 65%!». Στο πλαίσιο αυτό, ο αποστολέας παραθέτει την τιμή που πρότεινε ο ΕΟΦ για συγκεκριμένο φάρμακο (στις 3 Δεκεμβρίου 2016), με αυτή που τελικά έλαβε το σκεύασμα στις 23 Δεκεμβρίου του 2016 στον «πίνακα συμπληρωματικού δελτίου τιμών φαρμάκων λόγων αιτήματος μείωσης τιμών. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει ότι το φάρμακο έλαβε τιμή μεγαλύτερη κατά 38,3% απ’ όσο θα έπρεπε. Ο αποστολέας υποστηρίζει ότι το ίδιο έγινε για περίπου 200 φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, ενώ υπολογίζει τη ζημία του Δημοσίου στα 40.000.000 ευρώ και των ασφαλισμένων στα 100.000.000 ευρώ. Ο αποστολέας της επιστολής-καταγγελίας ζητεί να ερευνηθεί γιατί ο κ. Κουρουμπλής δεν εφάρμοσε τον νόμο που αναφέρει ότι η τιμή στα γενόσημα θα πρέπει να είναι το 65% των off-patent (πρωτότυπα που έληξε η πατέντα τους), αλλά εκδόθηκαν αποφάσεις που ανέφεραν απλώς ότι τα γενόσημα δεν μπορούν να είναι ακριβότερα από τα off-patent. Υποστηρίζει δε ότι «μόνο ένας άνθρωπος που έχει σημαντική προσωπική οικονομική ωφέλεια εκδίδει τέτοιες αποφάσεις που ζημιώνουν την Ελλάδα και τους Ελληνες. Συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες πλούτιζαν και πλουτίζουν ακόμα παράνομα εις βάρος όλων».

«Αθλιογράφημα»

Ο κ. Κουρουμπλής με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αρνείται κατηγορηματικά εμπλοκή σε ύποπτη τιμολόγηση φαρμάκων το 2016. Ο πρώην υπουργός Υγείας τόνισε ότι το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ανώνυμη καταγγελία και πρόσθεσε ότι ουδέποτε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδοθεί απόφαση για ανατιμολογήσεις φαρμάκων. «Οι τιμές των φαρμάκων είναι “παγωμένες” επί τρία χρόνια», υποστήριξε ο κ. Κουρουμπλής, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «αθλιογράφημα», «λιβελογράφημα» και «ανοησία». Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος ήταν υπουργός Υγείας έως το φθινόπωρο του 2015 και εν συνεχεία (μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015) ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπ. Εσωτερικών. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Κουρουμπλής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπως ανέφερε, «το έγγραφο που εμφανίζεται να αποστέλλει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σέβη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η καταγγελία του ανώνυμου μάρτυρα».

Πάιατ: Καμία έρευνα FBI για πολιτικούς

Συνάντηση διάρκειας μιας ώρας είχε χθες στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και εστιάστηκε, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή. Πολιτικά, ωστόσο, αυτό που έδωσε το στίγμα ήταν το γεγονός ότι ο κ. Πάιατ, σύμφωνα με την Πειραιώς, σημείωσε για τη Novartis ότι «η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Ελληνες πολιτικούς». Η δήλωση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική από την Πειραιώς, καθώς από την ώρα που διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι τα ονόματα των πολιτικών προσώπων εμφανίζονταν στην έρευνα του FBI, κάτι που δεν προκύπτει από τη δικογραφία. Η επισήμανση προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο υποστήριξε ότι ο κ. Πάιατ διέψευσε σε σχετική επικοινωνία αναφορά του σε Ελληνες πολιτικούς. Πηγές της Πειραιώς, πάντως, παρέπεμπαν στο γεγονός ότι ο κ. Πάιατ αναπαρήγαγε τις σχετικές διαρροές στα ΜΜΕ μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή