Τα ιατρεία της γειτονιάς κερδίζουν τους δημότες

Τα ιατρεία της γειτονιάς κερδίζουν τους δημότες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδίζουν το «χαμένο έδαφος» στη συνείδηση των πολιτών τα ιατρεία γειτονιάς του Δήμου Αθηναίων. Σημείο-κλειδί, η πρόσφατη αναβάθμιση των δύο δημοτικών ιατρείων στην Κυψέλη και τα Πατήσια σε πολυδύναμα, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας όχι μόνο να τα επιλέγουν αλλά και να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία τους.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για τη λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου Κυψέλης, στο πλαίσιο της οποίας 300 εξυπηρετούμενοι κλήθηκαν –από 1η Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου– να αξιολογήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτά, το 47% των εξυπηρετούμενων το επέλεξε για ιατρική εξέταση, και το 25,3% μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων. Σχεδόν οι μισοί το επέλεξαν επειδή βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής τους και επειδή οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 300 συμμετέχοντες στην έρευνα οι 73 δήλωσαν ανασφάλιστοι. Το μέσο χρονικό διάστημα από την τηλεφωνική επικοινωνία για το κλείσιμο ραντεβού έως την ημερομηνία του ραντεβού είναι οι 5 ημέρες, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής από την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού μέχρι την πραγματοποίησή του, τα 8,3 λεπτά. Το 37% (ήτοι 111) επισκέφθηκε τον γενικό γιατρό και το 17% τον ορθοπεδικό. Ακολουθούν σε «ζήτηση» υπηρεσιών υγείας ο παιδίατρος, ο καρδιολόγος και ο γυναικολόγος.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 90%) οι εξυπηρετούμενοι δήλωσαν από πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στο ιατρείο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες (χρόνο και χώρο αναμονής, εξεταστήριο, στελέχη, χρόνος που αφιέρωσε ο γιατρός, οδηγίες κ.ά.). Δύο στους δέκα ζήτησαν την πρόσληψη στο δημοτικό ιατρείο και γιατρών άλλων ειδικοτήτων (πνευμονολόγο, ενδοκρινολόγο, ψυχίατρο, δερματολόγο κ.ά.).

Το αναβαθμισμένο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης (πεζόδρομος Χανίων) που λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέφθηκαν το 2017, 30.564 κάτοικοι της περιοχής. Μαζί με το έτερο αναβαθμισμένο στα Πατήσια (Σαρανταπόρου), το 2017 τετραπλασίασαν την «κίνησή τους»: 63.253 ραντεβού πέρυσι έναντι 15.588 το 2016. Συνολικά στα έξι ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, το 2017 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 102.000, έναντι 52.492 το 2016, με την αύξηση να οφείλεται σαφώς στα δύο ανακαινισμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή