Εκκενώσεις με 12 συλλήψεις

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις εκκενώθηκαν το πρωί της Δευτέρας τρεις καταλήψεις στις οδούς Καλλιδρομίου, Ζαΐμη και Ματρόζου στην Αθήνα και συνελήφθησαν 12 άτομα.

Στο πρώτο κτίριο στα Εξάρχεια, είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έφοδος στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Τότε, είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και 43χρονος που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε εντοπιστεί τον Απρίλιο του 2013 σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας, μαζί με δύο καταζητούμενους –τότε– νεαρούς που είχαν μετάσχει στη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Στην πρώτη επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου της οδού Καλλιδρομίου τον Νοέμβριο οι αστυνομικοί είχαν κατασχέσει βόμβες μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κοντάρια. Στην έκθεση κατάσχεσης είχαν καταγραφεί πάνω από 300 αντικείμενα. Μάλιστα, την επομένη ημέρα ένοικοι γειτονικών πολυκατοικιών είχαν αναφέρει στην αστυνομία ότι βρήκαν άθικτες μολότοφ στις ταράτσες των σπιτιών τους – φέρεται να τις πετούσε χωρίς να τις πυροδοτήσει ένας εκ των καταληψιών για να μην κατασχεθούν από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το συγκεκριμένο κτίριο εθεωρείτο «ορμητήριο» για επιθέσεις κατά αστυνομικών. Εναντίον των τεσσάρων συλληφθέντων, δύο Ελλήνων και δύο Γερμανών, ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις για κατοχή εκρηκτικών και μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μία εκδοχή ήθελε την Κρατική Ασφάλεια να είχε προχωρήσει στην εκκένωση της κατάληψης εκείνη την περίοδο βλέποντας ότι ο αντιεξουσιαστικός χώρος είχε «αδειάσει» τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων της 17ης Νοεμβρίου κατά τα οποία τραυματίστηκε σοβαρά από φωτοβολίδα, η οποία εκτοξεύτηκε με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα, η δικηγόρος Αναστασία Τσουκαλά. «Οι ομάδες αυτές λειτουργούν με απόλυτη αδιαφορία προς την ανθρώπινη ζωή (…) Οι ομάδες αυτές δεν αντιμάχονται το Κράτος, λειτουργούν ως ένα εν δυνάμει Κράτος», είχε αναφέρει τότε σε ανακοίνωσή της κατά των δραστών η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε.

Το κτίριο της Καλλιδρομίου έχει παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες του στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού». Ωστόσο, μέσα σε μόλις έξι ημέρες έπειτα από εκείνη την επιχείρηση, αναρχικοί το ανακατέλαβαν παραβιάζοντας το προστατευτικό πλέγμα που είχε τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες.

Χθες, κατά τη δεύτερη έφοδό τους στον ίδιο χώρο, οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν κάποιον στο εσωτερικό. Αδειο ήταν και το κατειλημμένο κτίριο της οδού Ζαΐμη. Στην οδό Ματρόζου όμως, στο Κουκάκι, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα, δέκα εντός και δύο εκτός του κατειλημμένου κτιρίου.

Εισαγγελικές εντολές

Εισαγγελικές αρχές φέρονται σε ανώτατο επίπεδο να διεμήνυσαν πρόσφατα στις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ ότι δεν πρόκειται να δώσουν νέες παρατάσεις στην εκτέλεση των εντολών εκκένωσης κατειλημμένων κτιρίων, πρακτική που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα. Αντίστοιχες εντολές εκκένωσης εκκρεμούν για περισσότερα από δέκα κτίρια στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή