Κίνδυνος διχασμού «Βορρά» και «Νότου»

Κίνδυνος διχασμού «Βορρά» και «Νότου»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατός είναι ο κίνδυνος μετεξέλιξης της ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί σε διχασμό μεταξύ «Βορρά» και «Νότου», αν κρίνει κανείς τα επακόλουθα –και θα ακολουθήσουν– των όσων έγιναν την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα. Μετά την αμηχανία και το μούδιασμα των πρώτων ημερών, ο κ. Ιβάν Σαββίδης περνάει στην αντεπίθεση. Με μία δήλωση συγγνώμης, με την οποία απέδωσε την πρωτοφανή ενέργειά του στο «άρρωστο κατεστημένο» του επιχειρηματικού και ποδοσφαιρικού κόσμου, έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής του γραμμής. Σε αυτό το πνεύμα άρχισε από την επομένη των θλιβερών γεγονότων στην Τούμπα να υψώνεται ασπίδα προστασίας του, πρωτοστατούντων των συνδέσμων φιλάθλων του ΠΑΟΚ και ποντιακών σωματείων, που ο ίδιος ελέγχει.

Προς συμπαράσταση έσπευσε ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνοντας πως «τον Πόντιο όταν δεν τον σέβονται πρέπει να τον φοβούνται», από χθες άρχισαν να υψώνονται, για ευνόητους (ψηφοθηρικούς) λόγους, φωνές στήριξης και από βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ενώ θεωρείται βέβαιο πως σιγά σιγά τα στόματα στην πόλη θα ανοίξουν και οσονούπω, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο αθλητικό και δικαστικό επίπεδο, προβλέπεται να έχουμε και κάθοδο στους δρόμους οπαδών του ΠΑΟΚ και πολέμιων του «αθηναϊκού κατεστημένου». Απλώνει η πόλη της Θεσσαλονίκης δίχτυ προστασίας στον κ. Ιβάν Σαββίδη, δίνοντάς του άφεση αμαρτιών για τα όσα είδε όλος ο πλανήτης το βράδυ της Κυριακής και τα οποία δεν την έκαναν περισσότερο ελκυστική. Ή μήπως «βγάζει», διά της μη ανοικτής αποδοκιμασίας του, ένα συσσωρευμένο αίσθημα αδικίας απέναντι στο «Κέντρο» που, από την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό, επικρέμαται στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Θερμαϊκό;

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης ουδέποτε υπήρξε παιδί της Θεσσαλονίκης και ελάχιστοι μπορεί να ισχυριστούν ότι τον συνάντησαν να τρώει σε κάποιο εστιατόριο, να παρακολουθεί μια κινηματογραφική προβολή, να κάνει βόλτα στην παραλία ή να ψωνίζει στα καταστήματα του κέντρου. Ερχεται με το ιδιωτικό του αεροσκάφος δύο με τρεις φορές τον μήνα, επιβλέπει τις δουλειές του με το δίκτυο των συνεργατών και επιστρέφει στο Ροστόφ της Ρωσίας, όπου εμφανίζεται να έχει την έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν του αναγνωρίζουν ότι όχι μόνο έσωσε τον ΠΑΟΚ αγοράζοντάς τον, αλλά τον έφερε και στη «βρύση» για να ξεδιψάσει με το νερό του πρωταθλητισμού, πλην όμως την ύστατη ώρα το «καταραμένο Κέντρο» έκλεισε τη στρόφιγγα, και τώρα η Θεσσαλονίκη μπορεί, όπως λένε, να κάνει τριάντα χρόνια να δει πρωτάθλημα.

Επενδύσεις

Αν ο ΠΑΟΚ είναι η δύναμη πυρός του κ. Σαββίδη στην επιχειρηματική του επέλαση, τώρα με τις περιπέτειές του ο «λαός» της ομάδας καλείται να γίνει η ασπίδα προστασίας του. Στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία, οι όχι λίγοι υποστηρικτές του, επικαλούνται τις άλλες επενδύσεις του στην περιοχή, όπως η αγορά της ΣΕΚΑΠ, του Μακεδονία Παλλάς, μερίδας του ΟΛΘ, τριών παραδοσιακών κτιρίων, της «Σουρωτής» και βέβαια επισημαίνουν τη ροή «αθέατου» χρήματος υπό τη μορφή βοήθειας και δωρεών σε ανά την επικράτεια και το εξωτερικό ποντιακά σωματεία.

«Ξέρετε κανέναν άλλον επιχειρηματία που να ήρθε να βάλει τα λεφτά του εδώ πάνω;», έλεγε στην «Κ» Θεσσαλονικιός παράγοντας που δεν γοητεύεται ιδιαίτερα από την όλη παρουσία του συγκεκριμένου επενδυτή. «Βγήκε, με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα, μια αγανάκτηση των ανθρώπων που καλώς ή κακώς αισθάνονται εγκαταλειμμένοι», μας είπε, στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή