Σε ιδιώτη αναθέτει η Ρόδος τη διαχείριση απορριμμάτων

Σε ιδιώτη αναθέτει η Ρόδος τη διαχείριση απορριμμάτων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιώτη προσανατολίζεται να αναθέσει τη διαχείριση των απορριμμάτων της και η Ρόδος. Προ ημερών ο δήμος πήρε το «πράσινο φως» για την ένταξη του έργου στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και ελπίζει ότι μέσα στο έτος θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού. Το νησί κάνει το τελευταίο έτος τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες να αλλάξει μοντέλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, ξεκινώντας τα πρώτα βήματα για την ανακύκλωση και δημιουργώντας κέντρο διαλογής.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μέσω ΣΔΙΤ για πολλούς λόγους», εξηγεί ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος. «Πρώτον, λόγω της συμμετοχής και ιδιωτικών κεφαλαίων στο έργο. Δεύτερον, γιατί το μοντέλο αυτό εξασφαλίζει ταχείς διαδικασίες για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Και τρίτον και κυριότερο, επειδή μετά την αποπεράτωσή της η μονάδα θα είναι άμεσα λειτουργική. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: η Περιφέρεια Ηπείρου και η Αλεξανδρούπολη ξεκίνησαν ταυτόχρονα τις διαδικασίες για την κατασκευή ανάλογων εγκαταστάσεων. Η Ηπειρος, που επέλεξε τις ΣΔΙΤ, ήδη κατασκευάζει και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η Αλεξανδρούπολη που επέλεξε το “κλασικό” δημόσιο έργο ακόμα δεν έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό. Πρέπει να αποβάλουμε τις ιδεοληψίες μας, οι ΣΔΙΤ είναι ένα μοντέλο πολύ διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη».

Το σχέδιο του δήμου περιλαμβάνει τη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης στη Βόρεια Ρόδο, η οποία θα διαθέτει μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης, δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και επέκταση του ΧΥΤΥ Βόρειας Ρόδου ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του κατά 20 χρόνια. Το έργο κοστολογείται στα 37,2 εκατ. ευρώ και ο δήμος έχει υποβάλει από πέρυσι αίτηση για κοινοτική χρηματοδότηση.

Ως μία από τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού, η Ρόδος έχει έντονη εποχικότητα και στην παραγωγή απορριμμάτων, από 4.700 τόνους τον Δεκέμβριο έως 12.600 τόνους τον Αύγουστο (2017). Μάλιστα η παραγωγή παρουσίασε αύξηση 4,82% το περασμένο έτος (99.954 τόνοι έναντι 95.361 τόνοι το 2016), γεγονός όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς όλα αυτά καταλήγουν στους δύο ΧΥΤΑ του νησιού. Την τελευταία διετία, πάντως, ο δήμος κάνει την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για διαχείριση της κατάστασης με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διαλογής (εγκαινιάστηκε πρόσφατα), το οποίο μέσα στο 2017 ανέκτησε τους πρώτους 1.000 τόνους ανακυκλώσιμων (δυναμικότητα μονάδας 12.000 τόνοι). Παράλληλα, τοποθετήθηκαν οι πρώτοι 1.000 μπλε κάδοι στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Να σημειωθεί ότι από το 2017 ο δήμος έχει αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων από τα ξενοδοχεία της ίδιας περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή