Στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον οι Κινέζοι

Στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον οι Κινέζοι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας «από μηχανής» Κινέζος αγοραστής αποτελεί τη διαρκή ελπίδα για ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Κινέζων να αποκτήσουν ένα εξοχικό ή μια δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα γεμίζει με αισιοδοξία όχι μόνον κατόχους real estate, αλλά και μία σειρά εμπλεκομένων επαγγελματιών (μεσίτες, συμβολαιογράφους, μεταφραστές, αλλά και τεχνικά επαγγέλματα). Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα golden visa παρέχει άδεια παραμονής στην Ελλάδα και ελεύθερη μετακίνηση εντός Ε.Ε. «Οι Κινέζοι τρέφουν μεγάλη αγάπη για τη σύγχρονη Ελλάδα και θαυμασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», σχολιάζει μεσίτης. «Επίσης, το ελληνικό πρόγραμμα είναι το πιο “συμφέρον” οικονομικά σε όλη την Ε.Ε.». Ταυτόχρονα, η πραγματοποίηση μεγάλων κινεζικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους δημιουργεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη, που μεταφέρεται από την πολιτική σκηνή στην καθημερινή ζωή.

Οι λόγοι, όμως, που ωθούν όλο και περισσότερους Κινέζους προς την Ελλάδα επεκτείνονται πέρα από τους προφανείς. «Πολλοί θέλουν κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν καλύτερο επίπεδο σπουδών στα παιδιά τους», αναφέρει η ίδια πηγή, ένα κίνητρο λίγο-πολύ άγνωστο στους μη μυημένους. Συγκεκριμένα, «συμπεριλαμβάνουν την άδεια παραμονής στη χώρα μας στις αιτήσεις τους προς –κορυφαία– αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και στη διεκδίκηση μιας θέσης φοίτησης σε κάποιο από τα ιδιωτικά, διεθνή σχολεία εντός Κίνας, που θεωρούνται τα καλύτερα».

Πάντως, τείνουν να γίνουν πολλοί εκείνοι που αιτούνται «χρυσή βίζα», θέλοντας να αποκτήσουν μια βάση εκτός Κίνας, «διά παν ενδεχόμενο». Μπορεί μακρόθεν η Κίνα να μοιάζει απόρθητη, οι κάτοικοί της, ωστόσο, γνωρίζουν ότι και ο «κόκκινος δράκος» έχει την αχίλλειο πτέρνα του. «Υπάρχουν εσωτερικά ζητήματα που τους απασχολούν και τους ωθούν να σχεδιάζουν ένα plan B για το μέλλον», επιβεβαιώνει στην «Κ» η κ. Χριστίνα Αλφιέρη, οικονομολόγος και διερμηνέας από τα κινεζικά. «Το πρώτο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, που ενδέχεται να επιβαρυνθεί συν τω χρόνω εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία». Εξίσου, ορισμένοι προβληματίζονται με τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. «Εκφράζεται η πεποίθηση ότι μπορεί να σκάσει άμεσα η φούσκα που σχετίζεται με τον πολύ εύκολο μέχρι πρότινος τραπεζικό δανεισμό», διευκρινίζει η κ. Αλφιέρη. Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν την κατάργηση του περιορισμού των δύο θητειών για τον πρόεδρο της Κίνας, που θα θεσμοθετηθεί άμεσα με συνταγματική αλλαγή και θα δώσει τη δυνατότητα στον σημερινό πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να κυβερνήσει πέρα από το 2023, έναν προβληματικό παράγοντα για το μέλλον.

Η εξουσία στην Κίνα συγκεντρώνεται κυρίως στο αξιώματα του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τα οποία ήδη κατέχει ο Σι. Την εν λόγω είδηση οι Κινέζοι δεν μπόρεσαν να σχολιάσουν δημοσίως, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο μηχανισμός λογοκρισίας στο Ιντερνετ. Στάθηκε, όμως, ικανή να ενεργοποιήσει τις τάσεις φυγής ορισμένων πολιτών. Ετσι, το επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθούν πολλές αγοραπωλησίες – και όχι μόνον από εύπορους Κινέζους. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ, φθάνουν σ’ εμάς και αγοραστές που προέρχονται από την επαρχία και από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», καταλήγει η κ. Αλφιέρη. «Δανείζονται από συγγενείς και φίλους για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή