Συνάντηση για τα αλβανικά σχολικά βιβλία

Συνάντηση για τα αλβανικά σχολικά βιβλία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τάπητος έχουν θέσει στελέχη της Ελλάδος και της Αλβανίας τα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας. Χθες, η Μεικτή Επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας ξεκίνησε τη διήμερη συνάντησή της στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την απάλειψη προσβλητικών αναφορών στα αλβανικά βιβλία, όπως η θεματική ενότητα για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», καθώς και αναφορών και χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως «Τσαμουριά».

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, όπως ανέφερε το υπουργείο, «οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε πολύ θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές». Μάλιστα, ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς για συνέχιση της συζήτησης και ολοκλήρωσής της εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η αλβανική πλευρά συμφώνησε η επόμενη συνάντηση της επιτροπής να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος έφερε το θέμα στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, παρά τις διακρατικές συμφωνίες, τα αλβανικά σχολικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά από τη Θήβα μέχρι και την Πρέβεζα.

Εκδηλώσεις για ποίηση

Την ίδια στιγμή, το υπ. Παιδείας ζήτησε από τα σχολεία να υλοποιήσουν εκδηλώσεις εντός του διδακτικού ωραρίου, υπό τον τίτλο «Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε χωρίς ρατσισμό», καθώς η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή