Υψηλά ποσοστά αναβαθμολογήσεως γραπτών

Υψηλά ποσοστά αναβαθμολογήσεως γραπτών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας υπολογίζεται ότι θα έχουν αναρτηθεί σε όλα τα Λύκεια οι πλήρεις κατάλογοι με τις βαθμολογίες στα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα της Β’ και Γ’ Λυκείου. Και αυτό διότι οι ρυθμοί με τους οποίους εκδίδονται τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανά Λύκειο. Ιδιαίτερα, ενώ υπάρχουν Λύκεια της περιφέρειας όπου έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί για τα περισσότερα μαθήματα, σε Λύκεια της Αττικής έχουν ανακοινωθεί μόλις για δύο ή τρία μαθήματα. Η έκδοση των αποτελεσμάτων συνολικά είναι απαραίτητη ώστε να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα για τις επιδόσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Φέτος, υπάρχει έντονη πίεση ώστε να μην επαναληφθεί η περυσινή ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είχε καθυστερήσει να παρουσιάσει τη συνολική ανάλυση των βαθμολογιών των υποψηφίων, με αποτέλεσμα αρκετοί υποψήφιοι να υποβάλουν «στα τυφλά» τα μηχανογραφικά τους.

Από τα έως σήμερα, πάντως, αποτελέσματα προκύπτει ότι:

– Η σημαντική αποτυχία που καταγράφεται τόσο στη Β’ όσο και στη Γ’ Λυκείου έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου χάσματος στις βαθμολογικές κλίμακες. Ειδικότερα, οι ιδιαίτερα καλοί μαθητές έχουν «συγκεντρωθεί» σε βαθμούς μεταξύ 17 και 18, ενώ η πλειονότητα των μαθητών έχει βαθμολογηθεί έως και 14. Ως εκ τούτου υπάρχει, ένα «κενό» σε βαθμολογίες μεταξύ 15 έως και 16, με αποτέλεσμα να υπάρξει μετατόπιση της «υπερσυγκέντρωσης» των υποψηφίων σε μέτριους βαθμούς, γεγονός που οδηγεί τις βάσεις ορισμένων σχολών – ιδίως ΤΕΙ-σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

– Παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αναβαθμολογήσεων ιδίως στα θεωρητικά μαθήματα της Λογοτεχνίας και της Εκθεσης. Ιδιαίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «K» από βαθμολογικά κέντρα της Αττικής, στο μάθημα της Λογοτεχνίας της θεωρητικής κατεύθυνσης υπήρξαν περιπτώσεις κέντρων στα οποία περισσότερα από το 60% των γραπτών αναβαθμολογήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι με άριστα το 100 υπήρξε γραπτό το όποιο είχε πάρει από τον πρώτο βαθμολογητή 24 και από τον δεύτερο 76 (δηλαδή 4,8 και 15,2 στην κλίμακα του 20). Επίσης, υπήρξε γραπτό που βαθμολογήθηκε με 60 και 94,5 (δηλαδή 12 και 18,9 στην κλίμακα του 20)! Η κατάσταση αυτή εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα για την αξιοπιστία του συστήματος αλλά και για τα κριτήρια βαθμολόγησης σε ορισμένα θεωρητικά μαθήματα. Αντίθετα, περιορισμένα είναι τα ποσοστά αναβαθμολόγησης γραπτών σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, όπου το ποσοστό αναβαθμολόγησης δεν ξεπέρασε το 3% με 4%.

Η νόσος Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς -μια θανάσιμη εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου- δεν μπορεί να διακριθεί εύκολα από άλλες εκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ. Συχνά, οι γιατροί δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωσή τους, παρά μόνο αφού πεθάνει ο ασθενής και μελετήσουν τον εγκέφαλό του. Συνεπώς, μια εξέταση ούρων θα διευκόλυνε τη διάγνωση αλλά και θα βοηθούσε τους επιστήμονες να βρουν την ταχύτητα και το μέγεθος της διάδοσης της νόσου στον γενικό πληθυσμό. Η Ρουθ Γκάμπιζον, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας του Ιατρικού Οργανισμού Χαντασά του Ισραήλ, υποστηρίζει ότι η μέθοδος αναπτύχθηκε ύστερα από πειράματα σε ανθρώπους, ποντικούς και βοοειδή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή