Συνέχεια αντιδράσεων για τα Θρησκευτικά

Συνέχεια αντιδράσεων για τα Θρησκευτικά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιτέθηκε χθες ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση –επί υπουργίας Νίκου Φίλη– για τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά. Ο κ. Γαβρόγλου, από την άλλη, ξεκαθάρισε ότι τίποτε δεν αλλάζει στη διδασκαλία του μαθήματος καθώς βασίζεται σε δύο νέες υπουργικές αποφάσεις (στις 16/6/2017) και ύστερα από διάλογο με την Εκκλησία.

Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε χθες (ΕΡΑ) ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση πρακτική. Τα σχολεία συνεχίζουν τα μαθήματα, συνεχίζονται οι επιμορφώσεις. Δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση στον σκοταδισμό που κάποιοι θέλουν να φέρουν σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα». Στην ερώτηση εάν στους «κάποιους» συμπεριλαμβάνει το ΣτΕ, ο υπουργός επιφυλάχθηκε. «Πριν δω την απόφαση, δεν θέλω να πάρω θέση», αλλά λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς το πόσο σέβεται τους θεσμούς. Το έχουμε δείξει στην πράξη και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και τέτοιου είδους εκφράσεις ή ερμηνείες των νόμων που δεν με βρίσκουν ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά σύμφωνο». Για το θέμα, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «νέο πλήγμα από το ΣτΕ στο υπουργείο Παι­δείας». «Για άλλη μία φορά, το υπουργείο αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”». Το Ποτάμι ανέφερε ότι «η απόφαση του ΣτΕ είναι άλμα προς τα πίσω».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία (20-5). Πέντε μέλη της Ολομέλειας, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης. Η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της μειοψηφίας αναφέρει ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με “ανάπτυξη” θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με “επιβολή” θρησκευτικής συνείδησης. Επίσης, η μειοψηφία αναφέρει ότι η απόφαση του κ. Φίλη υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, και παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων. Πέραν της αντιπροέδρου, μειοψήφησαν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης, Θ. Αραβάνης, Μ. Πικραμμένος και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου.

Εκπαίδευση προσφύγων

Τέλος, το ΣτΕ με άλλη απόφασή του δεν έκανε δεκτή την προσφυγή γονέων κατά των αποφάσεων του υπ. Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων στα σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή